Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hallå där

Fredrikke Carlsson, som precis kommit hem till Vretstorp efter att ha pratat om sin psoriasis vid en världskonferens i Paris.

Annons
Fredrikke Carlsson.

Hej Fredrikke, hur gick det?

– Jag tycker det gick bra, men det är klart att det var lite nervöst. Jag pratade i ungefär 15 minuter, på engelska förstås, och det kändes bra och avslappnat.

Vilka var det som lyssnade?

– Det var läkare från hela världen, forskare och sånt. Specialister på psoriasis.

Vad pratade du om?

– Jag berättade ungefär samma historia som den jag berättade i NA innan jag åkte. Många ville prata med mig efteråt – ställa fler frågor eller säga att jag var duktig och stark.

Var du yngst av alla talare?

– Ja, det var jag. Det fanns en fransk tjej där också och pratade, men hon var 18. Hon berättade att hennes biologilärare en gång sagt till alla i klassen att psorias smittade, och att det var jättefarligt. Och när hon sa till läraren att det inte gjorde det sa han att det visst gjorde det. Så hon samlade ihop en bunt fakta och gav honom, och då sa han det bara var den sortens psoriasis som hon har som inte smittar, men att alla andra sorter gör det.

Vad tänkte du när du hörde det?

– Jag tänkte att ”nä, vilken korkis”, och att de som inte kan nånting om psoriasis inte har rätt att uttala sig.

Jag vet att du är engagerad i förbundet ”Ung med psoriasis”, och kan se dig som politiker en vacker dag. Något som lockar?

– Nja, jag vill bli modell, veterinär eller möjligen polis. Men jag skulle gärna engagera mig i Psoriasisförbundet, som ordförande eller nåt nån dag.

Vad står närmast på schemat just nu?

– Jag ska snart åka på psoriasisläger, sen är det rätt lugnt fram till skolan börjar. Jag ska börja nian på Engelska skolan.

Vad skulle du vilja säga till andra barn och ungdomar som har psoriasis?

– Att dom ska kämpa på och inte lyssna på folk som inte vet något om psoriasis. Det gör en bara ledsen. När man själv vet sanningen ska man inte lyssna på det som inte är rätt.

Mer läsning

Annons