Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hitta dig själv innandu hittar kärleken

Vi har aldrig haft så stora möjligheter att hitta vår önskepartner som i dag. Hela världen ligger öppen, ”han” eller ”hon” kan vara några knapptryckningar bort. Men varför ökar då antalet singlar? Varför har det snarare blivit svårare att träffa någon? Frågan går till ”lovecoachen” Carolin Dahlman.

Annons

Grunden till problemet är dålig självkännedom, förklarar Carolin Dahlman. Vi dras till människor som är lika oss och som mår som vi mår, säger hon.

– Det betyder att om jag mår dåligt så attraherar jag människor som också mår dåligt. Vi vill bli bekräftade, möta andra som tänker och tycker som vi, för då känner vi oss trygga.

Om du har en dominerande mamma eller pappa är du van att bli hunsad och söker dig till människor som kommer att behandla dig på samma sätt.

– Du känner igen dig – men du blir inte lycklig. De människorna är inte bra för dig. De bekräftar bara din negativa självbild som någon man kan trycka ner och köra över.

Allt börjar således inom oss och vi måste lära oss tycka om det som finns där, säger Carolin.

– Den dag du trivs och har det bra blir du en magnet för andra människor som också trivs och har det bra. Ni sänder ut liknande signaler, ni attraherar varandra.

Tyvärr fastnar många i destruktiva förhållanden, anser hon.

– Tjejer med dåligt självförtroende träffar killar som också mår rätt risigt. Killarna behöver någon att trycka ner för att lyfta sig själv och tjejerna ställer upp, de är ju vana. När paret väl har utvecklat ett mönster kan det vara svårt att ta sig ur det.

Hur hittar man då den som passar en? Man ska i alla fall inte sitta still och vänta, tycker Carolin.

– Du kan missa massor av chanser och risken ökar att du förblir ensam. Tänk om vi skulle vara lika passiva när vi söker jobb? Bara sitta och hoppas att någon fantastisk möjlighet ska dyka upp?

Vi vill så gärna att andra ska komma och ge oss vad vi behöver, så att vi känner oss ”hela”, men så blir det aldrig, konstaterar Carolin.

– Hela blir vi inifrån.

I stället måste vi titta på oss själva, fundera på vad det är som hindrar oss att möta de människor vi vill möta. Vi måste reflektera över våra drömmar och mål. Ifrågasätta våra liv, satsa på saker vi brinner för och våga göra något som vi aldrig trodde att vi skulle våga.

– Men, medger hon, att förändra sig själv är jobbigt. Vi vill helst låta allt vara som det är. Dessutom kan det ofta ställa till kaos i början, men efter ett tag brukar oredan mynna ut i något positivt.

En del singlar fastnar i ”det finns alltid någon bättre som väntar runt hörnet”- fällan. De hittar hela tiden fel, vågar inte satsa, men den som får en bättre självkänsla kan lättare acceptera en partner som inte är perfekt till 100 procent, förklarar Carolin.

– Lite humor och sunt förnuft hjälper. Det är sådant vi kan kosta på oss när vi mår bra.

Slutligen vill Carolin betona att hon inte är någon kärleksexpert. Hon lever själv singel till och från sedan fem år och håller på att ”jobba med sig själv”, som hon uttrycker det.

Hennes titel är coach och det är som sådan hon verkar.

– Jag jobbade som coach i arbetslivet till att börja med, men fann att det här var ett spännande område med stora behov.

Hennes uppgift är att ställa frågor, få folk att tänka efter och ge stöd när de vill förändra.

– Jag tror att många människor behöver den hjälpen i dag. Vi är lite ’lost’ när det gäller kärlek och relationer.

Var är lättast att jobba: i Sverige eller Australien?

– I Sverige, där vi är mer öppna med relationsfrågor. Men eftersom jag jobbar en hel del via nätet är det inga problem att bo i Sydney.

Mer läsning

Annons