Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högljudd debattkring bartender

I måndags förra veckan nekades en kvinna att köpa alkohol på en krog i Stockholm. Anledningen? Bartendern hade sett att kvinnan ammade tidigare under kvällen, och när kvinnans kompis skulle köpa dem var sitt nytt glas vin sa bartendern nej.

Annons

Händelsen uppmärksammades i radions Studio ett, och har lett till en högljudd debatt. Är det, undrar många, rätt att neka en ammande kvinna att dricka alkohol i en bar eller på en restaurang?

Bartendern på den aktuella Stockholmskrogen ska ha hänvisat till krogens policy att ta avstånd från alkoholintag under amning. Den mat- och dryckesansvarige på krogen säger däremot till Aftonbladet att ”vi har ingen skriven policy, men bartendern ställs inför ett moraliskt dilemma och vi ställer oss bakom honom i den här frågan”.

Många synpunkter

Synpunkterna på det inträffade är många. DN:s Erik Helmersson skriver ”att inte ens Livsmedelsverket avråder ammande kvinnor från två glas vin någon gång i veckan spelar ingen roll, fakta är ofta helt underordnade moralisk rättrådighet”.

Aftonbladets Åsa Erlandsson tar upp ämnet i en krönika. ”Bartendern ska inte ha skit. Han eller hon ska ha en eloge för att ha vågat ge sig in i det största känslomässiga getingbo som finns: hur vi mammor sköter våra barn”, skriver hon.

I Expressen menar journalisten Jenny Östergren att debatten kommit att handla om moderskap snarare än vetenskap. ”Om kyparens avslag handlat om alkoholmoral borde samtliga föräldrar nekas vin till maten”, skriver hon.

Nymoralism

Lokalprofilen Carl-Jan Granqvist säger till Aftonbladet att bartenderns agerande är nymoralism.

– Varenda dag matas vi med det här. Folk får inte knulla med vem de vill, kärnfamiljen hyllas och man ser det ena bröllopsreportaget efter det andra. Under min ungdomstid på 70-talet skulle allt det här anses som löjligt! säger Granqvist.

En bartender har rätt att neka alkoholservering (exempelvis om han eller hon misstänker att den som handlar kommer att köra bil). Bartendern uppmanas också enligt alkohollagen att inte servera personer som är påverkade av alkohol.

–Men då skulle inte en krog i landet kunna servera alkohol, säger Jonas Pettersson, bartender på Harrys i Örebro.

Magkänsla

Jonas Pettersson menar att det först och främst handlar om magkänsla.

– Du märker om någon är för full för att köpa mer alkohol. Och du märker också när en person eller en situation bli olustig. Vissa klarar alkohol bättre än andra. Vissa andra klarar det betydligt sämre. Det är en bedömning man får göra från fall till fall, säger han.

En annan tänkbar situation är att en person på en restaurang eller en uteservering är yngre än 18 år.

– Föräldrar kan säga att ”det är lugnt, det är min son och han är arton år gammal”, förklarar Jonas. Men det räcker ju inte. Hellre att man kollar leg en gång för mycket.

Har du hört talas om att någon haft som policy att neka en ammande mamma att köpa vin?

– Nej, det har jag inte gjort. Det är ju egentligen inte upp till oss som serverar. Men jag förstår hur en bartender kan ta det beslutet.

Hur hade du själv gjort i en liknande situation?

– Jag hade nog inte nekat, men jag hade kanske poängterat det. Egentligen är det inte min sak att lägga en värdering i det ifall mamman själv valt att dricka trots att hon ammar. Jag hade i alla fall försökt att erbjuda ett alkoholfritt vinalternativ.

Barnet som ammar påverkas rent fysiskt av att mamman dricker alkohol, men kanske inte i den utsträckning som man tidigare trodde. Livsmedelsverkets rekommendation numera är att ammande mammor som vill dricka alkohol ska hålla sig till ett eller två glas vin eller öl i veckan.

– Vid ett eller två glas vin handlar det alltså om så små mängder alkohol att det medicinskt inte är farligt för barnet, säger Emma Halldin-Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket, till Aftonbladet.

Vårdguiden har riktlinjer som gäller både mammor och pappor: ”En annan aspekt på alkohol och amning är den sociala. Som förälder behöver man tänka på hur alkohol kan påverka koncentrationsförmågan, beteendet och omdömet”.

Mer läsning

Annons