Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon lämnade förskolan och startade eget

Den pedagogiska omsorgen ger Tove Anger en lugnare arbets-miljö med en nära relation tillvarje barn.– Här finns det mer flexibilitet, allting är anpassat efter individen, konstaterar hon.

Annons
Nyligen öppnade Tove Anger pedagogisk omsorg hemma i huset i Lillån norr om Örebro. Några av barnen på Bullerbyn är Leo, Lillemor, Noomi och Amalia.

När pedagogen Tove Anger gick på föräldraledighet för två år sedan visste hon att hon inte skulle komma tillbaka till sin arbetsplats inom förskolan i Örebro kommun.

Arbetet som förskollärare var inte vad hon tänkt sig: allt för många möten, för lite personal, för lite kvalitetstid med barnen och för mycket ”förvaring” fick henne att lämna in sin avskedsansökan.

– Det är alldeles för stora barngrupper inom förskolan. Att stora delar av dagen bara vara två vuxna på 18 barn är inte värdigt, konstaterar Tove.

Tove berättar att hon mådde dåligt både psykiskt och fysiskt när hon arbetade inom förskolan. Känslan av att inte kunna göra det bästa för barnen bidrog bland annat till migränproblem.

– Jag vill inte att min dotter ska gå i förskolan i Örebro kommun så som den ser ut i dag, säger Tove.

Hon poängterar att det inte är pedagogernas fel att de inte kan utföra sitt jobb på ett bra sätt, utan att de har fel förutsättningar.

– Förskolan har ett större pedagogiskt uppdrag i dag men mycket sämre med tid för att utföra detta.

I vintras beslutade Tove sig för att starta pedagogisk omsorg (det som förr kallades för dagmamma) hemma i villan och nyligen öppnades dörren till Bullerbyn – pedagogisk omsorg i Lillån.

– Vi har vårat privata hem på övervåningen och verksamheten på nedervåningen, det är viktigt att mina barn får ha kvar sin privata sfär, säger Tove.

Bullerbyn är en pedagogisk omsorg med ekologisk inriktning och med giftfria leksaker.

– Jag vill jobba med en giftfri vardag för barnen. Jag är själv allergisk mot många saker och funderar på vad miljögifter gör med våra kroppar. Varför blir vi sjuka trots att vi har det bättre och bättre?

Just nu går fem barn på Bullerbyn, varav ett är Toves egna dotter Lillemor.

– Jag har planer på att utöka antalet platser och anställa en till pedagog, det är en balansgång att hitta en lagom stor barngrupp.

Tove berättar att den lilla barngruppen ger en lugn miljö där barnen har lättare att bygga relationer sinsemellan och kan leka utan att bli störda.

– För mig är den pedagogiska omsorgen en fördel eftersom jag får bestämma vad vi ska göra. Jag är driven som pedagog och har många idéer, konstaterar Tove.

Mer läsning

Annons