Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppet ute för Stranneby i Hallsberg?

Familjen Stranneby i Hallsberg har stridit i nästan ett decennium för rätten till ekologisk begravning. Nu har företaget bakom den omtalade frystorkningsmetoden gått i konkurs.

Annons

Orustföretaget Promessa har sedan början av 2000-talet försökt etablera frystorkningsmetoden i landet och göra den laglig. I väntan på det senare har ett antal lik runt om Sverige frusits ner.

SVT Nyheter Väst berättar nu att företaget har gått i konkurs och att hoppet för bland annat familjen Stranneby kan vara ute. Enligt SVT har företaget runt åtta miljoner i skulder. En spansk kisttillverkare och Svenska kyrkan, som inte fått betalt för att de har hållit kroppar nedfrusna, hör till fordringsägarna.

Ägarparet bakom Promessa har också gått i personlig konkurs. Hoppet står nu till att någon tar över företaget och driver det vidare.

– Vi tittar på den möjligheten, det finns intressenter, säger konkursförvaltaren Johan Sölveland till SVT Väst.

I februari berättade NA om att Ebon Stranneby hade gått bort, 87 år gammal. Ebons man Roland avled 2006 och har sedan dess varit nedfrusen i väntan på en ekologisk begravning i Promessas regi.

Så här sade dottern Maud Stranneby (bilden) i NA då: ”Både mamma och pappa har muntligt och skriftligt uttryckt att de vill begravas ekologiskt. Vi får fortsätta strida för pappas skull. Han kan ju fortfarande bli ekologiskt begravd.”.

2007 förklarade dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljerot (M) att hon ville driva frågan om att göra frystorkning som begravningsmetod laglig. En lagförändring är i dag emellertid inte nära förestående.

Det här är promession

Den ekologiska frystorkningsmetod kallas promession. Den innebär kroppen blir nedfryst och behandlad med flytande kväve, vilket gör den så skör att den med hjälp av vibration faller samman till ett stoft. Stoftet torkas och separeras därefter från metaller. Stoftet placeras i en kista av nedbrytbart material som gravsätts i det ytliga mullbildande lagret av jord.

Enligt svensk lag ska en avliden människa begravas inom två månader. Ett tiotal dispenser utfärdades dock under några år i början av 2000-talet.

Mer läsning

Annons