Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag fyller Facebook 11 år

Facebook fyller elva år och behåller greppet om användarna. I alla fall inom alla ålderskategorier utom 12-15 år. Där lockar andra sociala medier mer.

Annons

I dag är det elva år sedan Mark Zuckerberg sjösatte Facebooks webbsajt. Det som började som en plattform för studenter vid Harvard har numera 1,3 miljarder användare runtom i världen och är ett företag som gör mångmiljardvinst.

Svenskarna fortsätter också att göra "gilla-markeringar" åt Facebook. Statistik från Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) visar att användandet av Facebook ökade i alla åldersgrupper från 16 till 75 år under 2014 jämfört med 2013.

Undantaget är den yngsta gruppen (12-15 år). Bland användare av sociala medier i den åldersgruppen är 83 procent med i Facebook jämfört med 91 procent 2013.

- Förklaringen är att de är med på andra sociala nätverk i stället. Sedan tror jag att det är så att de lämnar Facebook när föräldrar och andra börjar använda det, säger Pamela Davidsson, statistikchef vid .SE.

Ur statistiken syns också att 95 procent av 16-25-åringar använder sig av Facebook. I ålderskategorin 66-75 år är siffran 38 procent.

Tiden vi lägger på sociala medier ökade samtidigt under 2014 till 3,8 timmar i veckan från 3,2 föregående år. (TT)

Fakta

Facebook grundades av amerikanen Mark Zuckerberg 2004 och är världens största sociala nätverk.

Från början kunde nätverket endast användas av studenter vid Harvard University men expanderade sedan till andra lärosäten i USA och hösten 2006 till allmänheten.

I maj 2012 börsnoterades Facebook på Nasdaqbörsen till kursen 38 dollar per aktie. Det innebar en värdering av företaget motsvarande 750 miljarder kronor.

2014 köpte Facebook Whats App för 19 miljarder dollar, företagets största förvärv hittills.

I den senaste delårsrapporten som presenterades den 28 januari redovisade jätten en vinst på 696 miljoner dollar, en ökning med 34 procent jämfört med samma period förra året (TT)

Mer läsning

Annons