Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag tänker vi på de barnlösa

I dag, dagen före mors dag, är det Ofrivilligt barnlösas dag.

Annons
Inte hennes dag. I dag är det Ofrivilligt barnlösas dag, ett initiativ av föreningen Barnlängtan och flera bloggare.BILD: JESSICA GOW

Föreningen Barnlängtan, patientföreningen för ofrivilligt barnlösa, har tillsammans med ett flertal bloggare utnämnt dagen före mors dag till stöd för personer som inte kan få barn. Detta för att uppmärksamma problemet med barnlöshet.

Föreningens mål är att sprida kunskap om barnlöshet och om de olika regler som gäller i landstingen, som den menar slår hårt mot de drabbade.

Tanklös omgivning– Som patientförening kämpar vi i uppförsbacke mot alla fördomar som omger ofrivilligt barnlösa. Trots att vi är många som har svårigheter att få barn känner sig de flesta som drabbas ensamma om sin situation, säger Lina Ullerstam, ordförande i Barnlängtan. Mellan 10 och 15 procent av befolkningen lider av ofrivillig barnlöshet. Många vänder sig utomlands för att få vård.

– Skamkänslorna är ofta så starka att inte ens de närmsta vännerna får reda på vad som händer. Omgivningen kommer också ofta med taktlösa och okunniga uttalanden, som att det är naturens mening eller att de drabbade skulle lyckas om de bara slappnade av, säger Lina Ullerstam.

Mer läsning

Annons