Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I helgen fick Olaus Petri en hedersprost

I söndags var biskop Hans-Erik Nordin på besök i Örebro för att delta i högmässan i Olaus Petri kyrka. Han passade också på att dela ut en fin titel till församlingsherde Johan Svedberg.

Annons

Hallå där Johan, berätta – vad är det för utnämning du fått?

– Biskopen har utsett mig till Prost Honoris Causa, som kan översättas med hedersprost.

Vad innebär den?

– Det är en titel jag kan använda. Den innebär inte några nya uppgifter utan är en bekräftelse och en uppmuntran. Jag jämför det med att inom sporten, universiteten och även på Örebrogalan delas det utmärkelser för insatser som varit betydelsefulla för andra.

Varför har just du fått den här utnämningen?

– Biskopen vill uppmärksamma mig för några av mina egenskaper som präglat mitt jobb som präst, samt att jag är med och fortbildar präster från hela Sverige i att predika.

Är du glad?

– Jag är mycket glad för detta. Personligen tror jag på att vi mår bra och gör ett bättre jobb när vi får bekräftelse och återkoppling. Av detta får jag energi.

Du är församlingsherde, vad gör en sådan?

– Jag leder arbetet i Olaus Petri församling och jag ingår i ledningen för Örebro pastorat, som är Svenska kyrkan i Örebro.

Har du alltid jobbat inom kyrkan?

– Hela mitt vuxna liv har jag jobbat i kyrkan. I min ungdom hade jag flera viktiga korta jobb inom bland annat skolan, vården och ÖBO.

Vad händer annars i Olaus Petri församling just nu?

– Vi firar fasta och längtar efter att få fira påsk.

Mer läsning

Annons