Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobbdatorn hemma i sommar? Då är du en risk!

Semestertider kan vara extra hotfulla för myndigheter och företag. Lediga medarbetare som slarvar runt med jobbmobiler och bärbara datorer kan betyda stora risker för IT-säkerheten.

Annons

- Det är ju under de tiderna när en IT-säkerhetsavdelning inte är fullt bemannad. Man är ju lite sårbar under semesterperioderna och kanske inte kan tackla en incident lika snabbt som i vanliga fall, säger Anna Barkvall, säkerhetsexpert på IT-säkerhetsföretaget NTT Com Security.

Efter ledigheterna märks en ökning av skadliga program som installerats på de anställdas datorer, till exempel genom att någon semesterledig medarbetare kopplat upp sig mot oskyddade trådlösa nätverk. Det händer också att jobbdatorer blir stulna eller tappas bort.

Företaget presenterar nu en ny undersökning som visar att drygt sex av tio tillfrågade IT-säkerhetschefer ser slarv bland medarbetarna som ett stort eller ett mycket stort hot. Och nästan hälften tycker att medarbetare med mobila uppkopplade enheter är ett stort eller mycket stort hot.

I undersökningen har IT-säkerhetschefer i 50 kommuner och myndigheter samt 50 börsnoterade företag tillfrågats.

TT

Mer läsning

Annons