Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärleksdag påminner om utsatthet

Alla hjärtans dag är tänkt att handla om kärlek.För många skolelever blir det i stället en påminnelse om ensamhet och utsatthet.Organisationen Friends vill nu se att landets skolor i stället arbetar för gemensamma aktiviteter.

Annons

En ceremoni där klassens elever ger rosor till varandra på alla hjärtans dag, eller som i år dagen före. Uppskattad av dem som får, betydligt tyngre och svårare för någon som blir utan. Organisationen Friends som arbetar mot mobbning och diskriminering uppmärksammar nu detta inför alla hjärtans dag.

– Jag möter många elever som bävar inför den här dagen. De vet att det ska bli jobbigt och de får ingen ros eller kort, säger Celia Cox, utbildare vid Friends och fortsätter:

– Vi ser alla hjärtans dag som något med bra budskap, men det kan också bli en påminnelse för dem som är ensamma och tydligt i klasser vilka som är populära och inte.

Organisationen uppmuntrar därför skolor att tänka på sådana konsekvenser när dagen firas och i stället hitta alternativ.

Men delar verkligen skolor synen på det här som ett problem?– De finns de som inte tänkt på att detta kan vara exkluderande för elever, men när vi kommer in och lyfter diskussionen så möts vi också av bra reaktioner. Det handlar inte om att förbjuda utan att i stället tänka till, säger Celia Cox. (TT)

Friends förslag för alla hjärtans dag

Organisationen Friends uppmanar skolor inför alla hjärtans dag att planera firandet så det i stället inte blir elever som känner utanförskap och ensamhet. Här är några av Friends förslag:

Låt eleverna göra kort med budskap på. Därefter får alla elever dra var sitt kort.

Arrangera aktivitetsdag med olika samarbetsövningar, gärna på temat vänskap.

Låt elever skriva budskap på hjärtformade post-it lappar och sätt upp på elevernas skåp.

Dela ut godishjärtan eller frukt till alla elever.

Mer läsning

Annons