Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Khalid Pirgul kämpar för att stoppa familjens utvisning

Khalid Pirgul är 17 år. I sex år har han bott i Sverige, mesta tiden i Karlskoga. Där har han sin skola, sin flickvän, vänner, fotbollslag, ja, hela livet.

Annons

Sedan snart en vecka sitter hans syskon, 19 och 20 år gamla, samt pappan i förvar hos Migrationsverket i Flen i väntan på avvisning till Afghanistan. Att han själv inte sitter i förvar beror bara på att han inte är myndig.

Nu får Khalid ensam kämpa vidare för att försöka häva utvisningsbeslutet. Dessutom försöker han att gå i skolan mitt i allt. Han går andra året på det naturvetenskapliga programmet och pluggar hårt för att bli läkare eller civilingenjör.

Vill avvisa familjen

Men Migrationsverket vill avvisa hela hans familj till Afghanistan. Khalid själv har aldrig varit där, han talar inte språket och dessutom är det krig i Afghanistan. Det är orsaken till att hans föräldrar lämnade landet för 17 år sedan, de ville ge sina barn en bättre framtid i något annat land där det är fred. UD avråder i dagsläget alla svenskar från att åka dit.

– Jag fattar inte varför vi inte kan få stanna, vi vill jobba och bidra till Sverige, säger han.

Stöd i sin kamp

Han har stöd i sin kamp av många Karlskogabor. I går kväll hölls en stor demonstration på torget i Karlskoga till stöd för familjen Pirgul. Dessutom pågår en insamling för advokathjälp och vänner har startat en face-bookgrupp med nära 3000 medlemmar.

Jag undrar hur Khalid ser på sin framtid i Afghanistan om han måste lämna Karlskoga.

– Overkligt. Då handlar det om att överleva. Jag måste försöka få ett jobb och försörja familjen för pappa kan inte jobba, säger han.

Läs ett längre reportage om Khalid Pirgul i dagens NA.

Mer läsning

Annons