Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kisslarm föreslås till barn vid sängvätning

Barn som kissar på sig i sängen under natten bör behandlas med ett så kallat kisslarm och inte med blåsträning.

Annons

Det är kontentan av en studie som gjorts vid två öppenvårdsmottagningar för barn i Uppsala. Blåsträning innebär att barnet ska träna urinblåsan under dagen genom att kissa regelbundet och att tömma blåsan helt.

Fyrtio barn, mellan sex och åtta år, i studien delades in i två grupper där en grupp fick börja med blåsträning och senare fortsätta med kisslarm, en stark ljudsignal som ljuder varje gång det kommer kiss i pyjamasen.

Barnen i den andra gruppen försågs direkt med kisslarm, som skulle få dem att vakna eller hålla sig i stället, skriver unt.se.

Barnen i blåsträning fortsatte att kissa på sig efter en månad. Efter ett par månader med kisslarmet hade däremot antalet tillfällen som barnen kissade på sig i sängen mer än halverats i båda grupperna.

-Den internationella rekommendationen att ge alla barn med sängvätning blåsträning bör ändras. I stället bör behandlingen direkt börja med ett kisslarm, säger Maria Cederblad, doktorand vid Uppsala universitet som skrivit avhandlingen, till unt.se.

TT

Mer läsning

Annons