Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knogjärn som leksak väcker starka reaktioner

En leksak som är utformad som ett knogjärn med vassa taggar på knogarna. Den finns i leksakskedjan BR Leksakers sortiment, och väckte stor debatt under tisdagen.

Annons
Halloween-leksak. En av de leksaker som såldes till halloween föreställde ett knogjärn med spetsar. Det väckte stor debatt under tisdagen.

”Perfekt för låtsasslagsmål!” Så lyder texten som leksaken marknadsförs med. Den är gjord i skumplast men utformad som om den var av metall och finns att beställa för 59 kronor i BR:s internetbutik. Den finns dock inte i några butiker.

– Knogjärnsleksaken är en del i en serie leksaker som vi sålde till halloween och som är kvar sedan dess. Först nu har den fått uppmärksamhet, berättar Jan Nyberg, som är BR Leksakers Sverigechef.

Han berättar att årets halloween-utstyrslar har sålts som aldrig förr.

– Vi har aldrig haft så stor efterfrågan på halloween-saker som i år, det är jättestort.

– Och då blir leksakerna gärna lite läskiga.

Gör ni någon etisk kontroll på de leksaker som ni tar in i sortimentet?

– Ja det händer att vi väljer bort leksaker för att de är för oetiska.

– Men efterfrågan på läskiga leksaker som vapen och liknande är väldigt stor, säger Jan Nyberg.

BR Leksaker kommer inte att ta bort knogjärnet ur sortimentet.

– Det är ingen farlig leksak, men vi kan gott ändra lite på presentationstexten om låtsasslagsmål, säger Jan Nyberg.

Vilda lekar är bra för barn, säger Fredrika Mårtensson, docent i landskapsplanering vid SLU. Hon har forskat på barns lek utomhus.

– Barn som bråkleker och är glada medan de gör det, mår bra av det. Att brottas på skoj med leende ansikten, gynnar deras utveckling och de lyckas bättre i det sociala livet. Men man ska inte införa element från de vuxnas värld. Leksaker som föreställer knogjärn är bara att blanda ihop barn och vuxnas världar, säger Fredrika Mårtensson.

NA träffar en skolklass med barn i sju-åttaårsåldern som är på väg hem från Örebro med tåget mot Laxå. De har varit på konsert på Örebro konserthus. När de får se bilden på leksaks-knogjärnet är reaktionerna blandade.

– Vad är det för något? Det är ingen rolig leksak, säger en pojke. Den ser inte bra ut.

En mindre pojke säger ”wow, en sådan skulle jag vilja ha”.

– Har man den till halloween? Då kan jag tänka mig att ha den, säger en tjej och får medhåll av sin kompis. Det gör inget att den ser läskig ut, det ska den ju göra till halloween.

Klassens lärare Veronika tycker leksaken är oetisk.

– Först förstår man inte vad det är. Sedan när man väl förstått blir man bara arg. Det är värdelöst att det finns sådana leksaker. Hur ska barn som är åtta år förstå vad det är om inte ens vi vuxna förstår?

Mer läsning

Annons