Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köpa lägenhet till dottern?

Annons

Köpa lägenhet till dottern och hennes pojkvän?Fråga: Min dotter och hennes pojkvän funderar på att flytta ihop. De tittar på olika bostadsrätter. Min dotter har jobb, men pojkvännen är arbetslös. Förhållandet är också ganska nytt. Dottern har en sparad slant som hon tänker sätta in i lägenheten, Hur ska vi göra för att säkra hennes sparkapital om förhållandet tar slut? Är det kanske bäst att jag står på/köper lägenheten och de hyr av mig?

Svar: Om nu din dotter köper en bostadsrätt för sina pengar där hon och pojkvännen gemensamt skall bo blir den automatiskt bodelningsgods även om hon står som ensam ägare och kan påvisa att hon själv betalat den. Det finns lika olika alternativ för din dotter att lösa detta problem, antingen skriver hon och pojkvännen ett avtal där de talar om att sambolagens regler om den gemensamma bostaden inte skall gälla i deras förhållande, eventuellt avtalar de bort sambolagen helt. Men pojkvännen kanske tycker det känns konstigt att vara med och betala på en bostad som han inte får vara med och ta del av en eventuell värdeökning på. Blir det en värdeminskning får din dotter ta förlusten ensam. Så ett annat alternativ är att de köper bostadsrätten gemensamt. Får pojkvännen inga lån i banken kan man skriva en revers mellan honom och din dotter att han är skyldig henne halva köpeskillingen. Sedan finns ju det alternativet som du själv föreslår att du köper bostadsrätten och hyr ut den till ungdomarna. Förutsatt att bostadsrättsföreningen godkänner detta. De har ofta i sina stadgar att den som äger bostadsrätten även skall bo i den. Det är alltså viktigt att kontrollera innan du i så fall köper. Har föreningen det kravet kan det eventuellt lösas genom att du äger 90 % av bostadsrätten och din dotter 10 %. Då bebor ju en av ägarna bostadsrätten.

Arrendekontrakt efter dödsfall?

Fråga: Vi är fyra syskon och våra föräldrar äger en värdefull sommarstugetomt med ett par enkla stugor på. Nu vill våra föräldrar sälja dessa stugor till två av syskonen, som sedan kan riva dessa och bygga nya. Tomten ska de betala hyra för. Nu undrar vi andra två vad som gäller för arrendekontraktet när våra föräldrar går bort. Kommer vi alla fyra att ärva tomten då? Enligt arrendekontraktet så har de två syskonen besittningsrätt, vilket betyder att vi andra två inte kommer att få ta del av värdet på tomten, så att vår del av detta arv blir ”fruset”, så att vi får en fjärdedel av det årliga arrendet, men också ska betala fastighetsskatt för marken?

Svar: Bostadsarrende skall enligt lagen upprättas skriftligt och skall gälla en viss tid, minst fem år men det kan också vara arrendatorns livstid. Skriver man inte in någon bestämd tid gäller fem år med automatik. Uppsägning eller begäran om villkorsändring skall ske minst ett år innan arrendekontraktet löper ut. Om arrendatorn inte skall ha besittningsskydd skall detta godkännas av arrendenämnden när avtalet upprättas likaså om man i arrendeavtalet skriver in något som strider mot lagen. Du bör fråga dina föräldrar hur de tänkt med detta. Löper arrendekontraktet kanske tills era föräldrar avlider och då skall dessa två syskon lösa in sina tomter i samband med arvet. Då kommer det ju in pengar i dödsboet så ni andra två får ut ert arv den vägen. Du kan ju även ta kontakt med arrendenämnden och fråga vad som gäller om ni ärver del av dessa tomter, om ni trots era syskons besittningsrätt har möjlighet att kräva att de löser in tomterna.

Skriv och fråga Elvy Broman om problem som rör familjejuridik och ekonomi.

Varannan vecka publicerar vi hennes svar på familjesidan.

Adressen är [email protected].

Det går också bra att skriva till

Nerikes Allehanda

701 92 Örebro

Familjeredaktionen

märk kuvertet ”Familjejuridik” eller skicka frågan direkt till Elvy Broman

genom hennes hemsida www.fej.se

Mer läsning

Annons