Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristin från Närke vill erövra Stockholm

Kristin Olofsson Lagerqvist är en av många kläd-designer som kämpar för att nåut på marknaden. Än finns hennes kläder inte att köpai någon butik. Men de finns på nätet och på politiker i Rosenbad, avslöjar hon.

Annons
Symaskin, anteckningsblock och röda naglar är saker som ligger Kristin Olofsson Lagerqvist varmt om hjärtat.

Hur vill du beskriva din design?– Den är lite ”old-school”. Min tanke är att mina kläder ska hålla i många år, både rent materialmässigt och genom att vara tidlösa. Jag vill också att alla plagg ska fungera tillsammans. Jag jobbar bara med naturmaterial som ull och siden och med enkla snitt. Mitt signum är en bård som dekoration någonstans på plaggen.

Du jobbar för att etablera dig som designer. Hur bygger du ditt varumärke?– Jag nätverkar. Det bästa är nöjda kunder som kan rekommendera mig. Och så använder jag mig av nätet, sajter som face-book är jättebra. Det är viktigt att ha en bra hemsida.

Har du någon förebild?– Ja, det är helt klart Coco Chanel. Hon var ett geni, rent etetiskt. Hon gjorde mycket för kvinnan genom sitt nydanande mode. Exempelvis skippade hon korsetten och kapade längden på kjolarna vid knäna. Med mer praktiska kläder fick kvinnorna större frihet.

– Min egen stil är influerad av henne. jag är också svag för den klassiska, engelska stilen. Jag skulle kunna ta järgarexamen bara för att kunna bära de snygga jaktkläderna i tweed.

Var kan man köpa dina kläder?– I dag handlar det om internet. Jag syr upp det mesta direkt till mina kunder och då blir det måttanpassat. Men jag hoppas att kunna sy upp en större kollektion och hitta en butik som kan ta in den och sälja.

– När jag bodde i Fjugesta fanns mina toppar och klänningar att köpa på butiken Kanel i Örebro under en period. Men jag fick lägga ner det, det blev för jobbigt när barnen samtidigt var så små.

Vem är din kund?– Det går egentligen inte att säga. Min yngsta kund är 26 och den äldsta är snart 90. Men en kundgrupp som jag har, är politiker. De behöver klä sig representativt men ändå kvinnligt. Jag var på en föreläsning en gång som Maud Olofsson höll i . Hon sade att hon brukar klä sig propert och färgstarkt. ”Om du är kvinna i politiken och bär färgstarka kläder syns du och då får du ordet”, för att citera henne.

– Jag vill inte säga på vem men jag kan berätta att mina kläder bärs i Rosenbad.

Hur började ditt intresse för kläder och design?– När jag var liten var jag väldigt ”prinsessig” av mig och jag bar gärna fina klänningar. Jag har sytt kläder sedan jag lärde mig det, innan dess tejpade jag kläder på min lillasyster och på mina Barbiedockor. När jag var nio fick jag en symaskin av mina föräldrar och sedan dess syr jag. Jag har läst modeteknik på Tillskärarakademien.

När du bodde i Örebro hette din design kort och gott ”Kristin Lagerqvist”. Nu bor du i Stockholm och har döpt om ditt märke till ”Kristin av Nerike”. Vad skiljer mellan att jobba från en Örebrohorisont från att jobba i Stockholm?– Här i Stockholm är det lättare och vanligare att klä upp sig till vardags, än det är på mindre orter. I Stockholm finns ju fler människor och helt enkelt fler kunder.

Vad gör du, när du inte sysslar med klädsömnad eller design?– Jag gör väl som de flesta, ägnar mig åt hem och familj. Och så tycker jag om bildkonst. Jag går på utställningar och målar själv i olja och tecknar i blyerts. När jag gör klädskisser använder jag akvarell. Jag lyssnar mycket på musik, också. Helst ska det vara fransk och tysk jazz. Marlene Dietrich och Edith Piaf är favoriter. Det hänger väl ihop med den klädstil jag gillar och designar, antar jag.

Fakta

Namn: Kristin Olofsson Lagerqvist.

Ålder: 32 år.

Familj: Man och två söner.

Bor: I lägenhet i Stockholm.

Har rötterna i: Fjugesta.

Är: Designer med egna märket Kristin af Nerike.

Mer läsning

Annons