Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kul att kliva in i andras världar”

Annons
Mest såld. Sara Kadefors genombrott som författare kom 2001 med Sandor slash Ida, en ungdomsroman som handlar om en tjej och en kille som träffas på nätet. Enligt förlaget är det Sveriges mest sålda ungdomsbok.

Sara Kadefors började som programledare i radion i början av 1990-talet. Till exempel var hon, Tomas Tengby och Stefan Livh de första att leda P3-programmet Morgonpasset. Men efter sju år lade hon journalistiken och radiojobben på hyllan och började att skriva. Nu är det i författarskapet som hon har sin identitet, berättar hon:

– Jag har ju varit författare i nio år nu, men jag har med mig ett tempo och förmågan att hitta vinklar från journalistiken. Jag värker inte fram historien i evigheter.

I genomsnitt brukar det ta ett år att färdigställa en bok, berättar Sara och tillägger att hon nog är rätt långsam.

– Men jag är jäkligt noga. Ibland är det gamla idéer som får nytt liv, vilket är fallet med den kommande ungdomsromanen ”Nyckel-barnen”.

– Den har aktualiserats i takt med att mina egna barn blivit äldre och handlar om några mellanstadiebarn och vad de gör när fritidsverksamheten stängts ner, säger Sara och tillägger att det är ”förjävligt” att man drar ner på resurserna till just unga.

I den nya romanen har Sara försökt belysa vad som kan ske när föräldrar inte är närvarande och barnen känner att de vuxna inte lyssnar på dem.

– Men den handlar också om vänner som blir viktigare än den egna familjen och vad som händer när någon försöker bryta sig ur gruppen, berättar Sara.

Precis som i tidigare böcker är det ämnet som är det viktiga och som får Sara att sätta sig ner och börja skriva.

Om skrivandet säger Sara att det är det bästa som finns, åtminstone om man kan klara sig ekonomiskt på det. Framför allt är det ur andra människors liv som hon hämtar sina historier.

– Min främsta egenskap är att jag är social och intresserar mig för andra och det som händer i samhället. Det är kul att kliva in andras världar och jag har hört så många häftiga historier.

Mer läsning

Annons