Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Likheten ger slitningar

Varför är mor- och dotterrelationen svårare än andra relationer? I avsnitt två av vår miniserie om mor-dotter-relationen ger terapeuterna Lillemor Högerås och Ann-Charlotte Eriksson några förklaringsmodeller.

Annons
Skapar slitningar. Lillemor Högerås menar att likheten med modern är något dottern får slita med under sin uppväxt.

– Det har att göra med den likhet som finns mellan mor och dotter till skillnad från mellan mor och son, säger Lillemor Högerås.

– Långt tidigare än man förut trodde, långt innan tänkandet startar, förnimmer sonen denna olikhet: ”Jag ser inte ut som min mamma”.

– Hela sin uppväxt måste han förhålla sig till detta faktum. Han kommer aldrig att bli som mamma. Med åren växer denna insikt och han måste arbeta med den och söka sig utåt.

– Dottern däremot förnimmer tidigt likheten och kan identifiera sig med den som har mjölken, den som kan ge liv. När dottern blir äldre får hon arbeta och slita med sin likhet med den som är omhändertagande. Deras relation är tät och därför blir det mer slitningar då dottern ska skapa sin egen identitet i tonåren, menar Lillemor Högerås.

– Mödrar blir i allmänhet mer attackerade än fäder av tonårsbarn. Modern står som symbol för något regressivt, tillbakagående. Dottern är rädd att fastna i hennes famn och gå miste om sin egen utveckling. Därför haglar pikarna om moderns utseende, rynkor, vikt.

Lillemor Högerås menar att dessa slitningar, ja till och med bråk, är av godo under denna utvecklingsfas.

– Om man som vuxen förstår vad pikarna står för, ett slags avpersonifiering av en viktig person, så kanske man har lättare att ta dem.

– Föräldern ska vara en motpart, inte en väninna eller vän. Mamman, och även pappan, ska vara vuxna som håller för att stångas mot. Bollplank.

När Lillemor Högerås föreläser för tonårsföräldrar brukar hon påpeka det viktiga i att vuxna är vuxna.

– Att vi är i den ålder vi faktiskt är i och inte försöker vara tonåringar själva och kvar i ungdomskulturen. Ibland undrar jag vart vanlig klokskap tagit vägen i vårt samhälle. Ett exempel är vuxnas klädstilar. Som vuxen kvinna kan man tänka att större erfarenhet kräver rymligare kläder. Och jag kan känna att vi i dag sviker ungdomarna genom att inte vara i den ålder vi är.

– Hur ska de i smyg kunna titta på oss om vi hela tiden tittar på dem och försöker efterlikna dem?

Anledningen till att tonårstiden oftast blir lugnare mellan mor och son är alltså att sonen slitit med olikheten till modern hela sitt liv och tränat på oberoende. Han har sin identifikation med fadern klar. Dottern ska börja separera från modern och hitta ett sätt att förhålla sig till närheten och likheten.

– Om föräldrarna har en dålig parrelation så blir det en utmärkt miljö för konflikter. Ett tonårsbarn kan lätt få en hel familj i gungning, konstaterar Lillemor Högerås.

Lillemor Högerås påpekar att för mamman är barnets frigörelse slutet på en epok i livet. Ett faktum som behöver bearbetas. En tät relation kommer att förändras och övergå i en mindre tät relation. Mor och dotter kommer att leva olika liv, men ändå kunna berika varandra. Om separationen fungerar som den ska – och den vuxne kan respektera den unges arbete med att bli en egen varelse.

Fotnot: Lillemor Högerås arbetar sedan i höstas som psykoterapeut på Sankt Lukas i Kalmar, tidigare var hon på Sankt Lukas i Örebro i tio år.

Mer läsning

Annons