Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livet i stallet

Alice Lindmark är åtta år och hon älskar att vara i stallet. Kasper, som hon ryktar är lika gammal. Både hästen och hans flicka är starka och tålmodiga.

Annons
Kratsar. Zaga Carlsson lär sig hålla hoven stadigt, samtidigt som hon kratsar hovarna.

Det är på Karlslunds ridskola de lär sig grunderna. På lördagarna är stallen fyllda av ungdomar, mest flickor som jobbar med hästarna. Angelica Gelin undervisar en grupp flickor i sju-, åttaårsåldern. De ska lära sig rykta, kratsa hovar, sadla och tränsa. Hästarna står tålmodigt i sina boxar och accepterar uppmärksamheten.

– Nu måste vi få fast din ponny, Alice, säger Angelika.

Åttaåringen Alice Lindmark kämpar på och lyckas kroka fast Kaspers grimma vid två rep i spiltan. Hon säger att hon älskar hästar och alla andra djur. Hemma har hon två katter och tre hundar.

– Skillnaden mellan hästar och andra djur är att man alltid måste sköta om dem. En katt klarar sig gans-ka mycket själv. Om man har ansvar för en häst måste man ta hand om den, även om en kompis ringer och vill gå på bio. Då säger man: ”Nej jag måste sköta om hästen”.

Är det häftigt att du och Kasper är lika gamla?

– Det är inte så himla häftigt, men det är lite kons-tigt.

Vad vet du nu om hästar, som du inte visste förut?

– Man måste kratsa hovarna. Om man ska rida måste hovarna vara rena, annars kan hästen sparka mycket. Det är som om du har en sten i skon när du ska springa.

Miranda Sjöqvist och Anja Lundin försöker tränsa, men Dalia vill inte öppna munnen.

– Vet ni hur man gör då, frågar Angelika.

Jo, de vet; man sticker in fingret i mungipan på hästen, då måste hon gapa. Det är krångligt att tränsa, men flickorna hjälps åt.

– Dalia är snäll och tålig, hon var lite busig förut, men har blivit mycket bättre nu, säger Miranda.

Frida Borgström, 17 år, sitter i fiket med sina kompisar. Hon har ridit sedan hon var åtta, och har den egna hästen Kalle stallad i Karls-lund. Hästlivet ger henne mycket.

– Man lär sig ta ansvar för ett djur, och träffar så många människor i olika åldrar, säger Frida om stall-livet.

Ridning är en förhållandevis dyr sport. Månadsavgiften är högre än för lagsporterna, och den som vill gå vidare och tävla hoppning eller dressyr behöver en egen häst.

– Jag tycker att det är synd att ridningen är en rikemanssport. Det kostade 120 000 kronor att köpa Kalle, och sedan blir det minst 5 000 kronor i månaden att sköta och rida honom. Bara stallhyran är 2 800 kronor, sedan tillkommer kostnader för extra foder, lektioner, dressyr och tävlingar, säger Frida.

Hur har du råd?

– Mamma betalar.

Ungdomarna berättar att det kostar mellan 600 och 800 kronor i månaden, om man rider en gång i veckan. Och det tar mycket tid att vara hästintresserad. Minst två gånger om dagen är de i stallet, de träffar sina kompisar där, och gör till och med läxorna i ridhuset. Frida sköter sin häst helt själv och rider varje dag, utom när Kalle behöver vara ledig.

– Vi är här minst fyra timmar varje dag, ibland längre tid på helgerna.

Noggrann. Man måste skölja av bettet noga, Alice Lindmark lär sig grunderna i hästens skötsel.
Hästägare. Frida Borgström har ridit sedan hon var åtta år. Nu har hon ansvar för den egna hästen Kalle.

Karlslunds ridhus

Karlslunds ridhus drivs av Örebro fältrittklubb som bildades 1917. Sedan 29 år tillbaka har klubben hållt till i Karlslund.

Karlunds ridhus har tio fast anställda samt extra personal

Det görs 25 000 ritter på ett år.

Det finns 75 hästar på anläggningen, varav 50 är ridskolehästar, de andra 25 är privata hästar.

I Karlslund rider cirka 700 ridskoleelever och 300 övriga ryttare.

Ryttarna är mellan 7 och 70 år.

Mer läsning

Annons