Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många offer i det tysta

De är utsatta, utlämnade och ingen vet säkert hur många. På ett år anmäls 50 hedersrelaterade våldsbrott mot kvinnor till polisen i Örebro län - tror man.

Annons
Fadime Sahindal är en av många kvinnor i Sverige som fallit offer för hedersrelaterat våld. 2002 mördades hon av sin far, som senare fälldes för dådet. BILD: PONTUS LUNDAHL /SCANPIX

– Mörkertalen är skyhöga, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på Kvinnofridslinjen.

Hedersrelaterat våld är en brottsklass utan statistik. Ingen vet i vilken utsträckning det egentligen förekommer, för inga siffror finns att hämta.

Varken polisen eller Brottsförebygganderådet kan säkert säga hur många fall som rapporteras.

Inte heller Kvinnofrids_linjen vet hur många samtal som kommer från en drabbad.

– Vi kan registrera att vi får frågor om hedersrelaterat våld till telefonlinjen.

– Men det är svårt att säga något konkret och ännu svårare att identifiera och ta hand om de berörda, säger Åsa Witkowski.

Famlande bland mörkertal arbetar kommuner, landsting, polis och rättsväsendet runt om i landet med att hitta lösningar och utveckla kunskapen om hedersrelaterade brott.

I Örebro har man sedan 2009 arbetat på ett program med handlingsplan för hur våldet ska stoppas. I april beräknas den vara färdig. Det handlar om att myndigheter gemensamt ska utbilda sig och få insikt i problemet.

– Så kan man förebygga en lösning, säger Ewa Eriksson Ahlén, kvinnofridssamordnare på Örebro kommun.

Även skolan är en viktig del i arbetet med att motverka hedersrelaterat våld. Det är där man har möjlighet att både se eleverna som kan tänkas vara drabbade och uppmärksamma debatten menar Ewa Eriksson Ahlén.

– Skolan spelar jättestor roll i det här, det är där man kan påverka attityder från grunden, säger hon.

Farman Sediq är projektledare för organisationen Sharaf hjältar. De arbetar med att dels besöka skolor och fritidsgårdar för att informera om problemet och föra en dialog med ungdomar, dels att kommunicera med beslutsfattare. Men att påverka kommuner och landsting är inte det lättaste.

– De är fega och bollar över ansvaret på varandra. Det krävs ett samarbete för att göra skillnad. Många vågar knappt prata om problemet för att det är så känsligt, säger Farman Sediq.

Ewa Eriksson Ahlén håller med om att det kan vara känsligt att utreda hedersrelaterade konfliker. Men anser samtidigt att man från kommunens sida inte blundar för problematiken.

– Det är klart att det handlar om respekt, men tjejerna och i vissa fall även killarna som kontaktar oss är extremt ut_satta. Det är viktigt att frågan lyfts, säger hon.

Rebecka Haimi

Mer läsning

Annons