Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många unga gör slut med sms - gör du?

Äldre skulle säkert se det som väldigt känslokallt, kanske rent av som ondska. Men faktum är att i åldersgruppen 18 – 24 har var tredje svensk använt sms, mejl eller facebook för att avsluta ett förhållande.

Annons
”Jag vill inte mer.” Var tredje svensk mellan 18 och 24 har använt sms, mejl eller facebook för att göra slut med sin partner. Det visar en undersökning gjord på initiativ av en koreansk elektroniktillverkare.Arkivfoto: TT Nyhetsbyrån

Det är den största koreanska elektroniktillverkaren som undersökt hur vi förhåller oss till ny teknik, och vad det är acceptabelt att använda den till. Även om det är mest yngre som använder den lite opersonliga formen av att bryta ett förhållande så har tio procent av alla kvinnor och fem procent av männen gjort det.

– Den tekniska revolutionen och utvecklandet av sociala medier har lett till att direktkontakten mellan människor minskar och i den kulturen, som jag för övrigt tycker är av ondo, är det normalt att göra slut på det sättet. Vi har inte ögonkontakt med folk längre, vi tar inte på varandra och känner inte doften av varandra, konstaterar relationsexperten Eva Rusz till TT.

– Kontakt och kommunikation har alltid varit grundstommen för att vi människor ska må bra och, då inte bara kommunikation via sms eller mejl. Känslomässig kontakt och närhet är livsavgörande och det har inte ändrats av tekniken, tillägger hon.

Utfrågningen av omkring 1 000 svenskar visar också att allt fler väljer att dejta och flirta med teknikens hjälp. 42 procent håller dock fast i telefonen när de ska försöka få en dejt och var tredje väljer fortfarande att göra det ansikte mot ansikte.

Eva Rusz tror att det kan komma en backlash när tekniken på kort tid fått spela en allt större roll.

– Jag tror att det kan komma en motrevolution. Många kommer nog nästan att explodera till slut när de känner att närheten saknas. Jag hoppas att det kommer att korrigera sig själv.

Av undersökningen framgår också att en av tio svenskar använder sms för att informera om dödsfall i familjen.

Dags att prova sexting?

Undersökningen handlar också om svenskarnas allmänna inställning till ny teknik. Nästan 8 av 10 anser att den har gjort det enklare att hålla kontakten med sin familj, oavsett var de bor.

Internet anses även bidra till att gamla relationer får nytt liv, varannan person tycker att internet har uppmuntrat dem att ta kontakt med familj och vänner som de inte har varit i kontakt med på länge.

Den som vill löpa linan ut och vill undvika all form av fysisk kontakt kanske bör prova sexting, alltså sammanslagning av sex och texting. I en studie från tidigare i år svarade 49 procent av alla vuxna amerikaner att de skickade text, bilder och videor med sexuella inslag. (TT)

Mer läsning

Annons