Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marianne fick historien om sitt liv i present – av sig själv

Marianne Gustafsson fyllde 80 år härom veckan. Den bästa presenten kom från henne själv: Med blyertspenna och anteckningsblock har hon i lönndom skrivit en bok om sitt liv .

Annons

157 sidor med texter om barndomen, vuxenlivet och släkten, kryddade med ett väl tilltaget antal bilder och tryckt i 100 exemplar på Örebro universitets reproavdelning.

Boken som Marianne har skrivit kom till för att berätta och bevara.

– När min styvfar Charles dog 88 år gammal visade det sig att han hade haft sex syskon och inte två, som vi alltid hade trott. Fyra små dog innan de hade fyllt ett. Det är sådant som aldrig sades och därför glömdes bort.

Mariannes liv är däremot från och med nu rejält nedtecknat och publicerat.

– Alla har ju en historia att berätta. Det behöver inte vara i en bok utan lika gärna i ett bildalbum, ihopklippta filmsnuttar eller en sida på internet.

Den sistnämnda varianten var aldrig aktuell i Mariannes fall, för någon dator äger hon inte.

Med papper och penna påbörjade hon bokprojektet för sex år sedan.

– Jag insåg efter ett tag att jag inte skulle hinna bli klar till 75-årsdagen, så jag bestämde mig för att sikta på 80 i stället.

Med block och penna har hon suttit utomhus och tecknat ner minnen och episoder– sida upp och sida ner. Från början kände bara väninnan Inger Persson till bokplanerna.

– Eftersom jag inte har någon dator fick jag hjälp av Inger, som jobbade som sekreterare till landstingsdirektören fram till sin pension. Inger har skrivit in mina blyertsberättelser i datorn.

Lillebror Sven kontaktades för att bidra med fakta om barndomsgården och några år in i arbetet bestämde Marianne sig för att inviga äldsta dottern Anna-Karin i projektet.

– Det var av praktiska skäl, eftersom risken fanns att jag inte skulle hinna bli klar med boken av en eller annan anledning, berättar Marianne, och fortsätter:

– Jag sa till Anna-Karin: ”Jag och Inger Persson håller på med ett projekt tillsammans och skulle jag inte kunna fullfölja arbetet måste någon annan göra det.”

Men Marianne hann gott väl. För 8 600 kronor har hon låtit trycka upp boken – som heter ”Mitt livsträd, årsringar, grenar, rötter” – i 100 exemplar.

Har du alltid varit en skrivande person?

– Nja, jag har kanske plitat ihop ett par noveller. Fast jag gillar ord så en bok blev ett naturligt val för mig.

Kommer det en del två om tio år?

– Åh nej, det gör det inte

Mer läsning

Annons