Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mat för miljarder slängs bort

Matbutiker slänger gammal eller skadad mat för ett par miljarder kronor om året. Trots att mycket är fullt ätbart även efter bäst-före-datumet.
- Handeln borde göra allt för att minska svinnet, säger Jan Bertoft, generalsekreterare för Sverigs Konsumenter.

Annons

Mat som passerat bäst-före-datum sorteras obönhörligen ut. Likaså förpackade smörgåspålägg som bara har några dagar kvar. Frukt och grönt som blivit lite stukade eller bananen som lämnats ensam kvar går samma väg. Allt skickas rätt ner i butikernas sopcontainrar. Främsta anledningen är att butiksinnehavaren vill ha det snyggt och städat – trots att det i de flesta fall handlar om fullt ätbar mat.

Att sänka priset är sällan ett alternativ. Ett tungt skäl som många handlare stödjer sig på är att det då skulle uppstå så kallad priskannibalism. Med det menas att när en vara reas ut väljer kunderna bort andra produkter som säljs till fullt pris, vilket i sin tur leder till att även de blir gamla. Men Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, säger att han har svårt att tro att detta skulle uppstå.

–Det argumentet köper jag inte helt och hållet. Att kunderna bara skulle köpa laxen som reas ut på grund av att datumet gått ut och välja bort den färska laxen. Det finns ju redan i dag butiker som sänker priset på mat som närmar sig bäst-före-datumet och de verkar ju kunna överleva i alla fall.

Att de stora livsmedelskoncernerna går med allt högre vinster samtidigt som matsvinnet ökar tyder ändå på att det lönar sig att kasta mat i stället för att sälja den till ett lägre pris. Senast redovisade Ica en vinst på 850 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal, vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Även de andra livsmedelsjättarna, Axfood och Coop redovisade höga vinster.

–Men om det är på det viset tycker jag att man kan fråga sig om de verkligen tar sitt ansvar. De borde göra allt för att minska svinnet. Och om ett sätt är att rea ut varorna borde de göra så, säger Jan Bertoft.

Förutom att det strider mot allt förnuft att slänga fullvärdig mat är det också miljövidrigt. Samtidigt påpekar Jan Bertoft att kostnaden tas ut någonstans och att det är högst troligt att den läggs den på den andra maten.

–Vi kommer aldrig att hamna på noll men handeln borde göra mer. Man kan tänka sig att de väljer bort varor som har extremt kort hållbarhetstid, eller för att det är fel säsong. Även konsumenterna har ett ansvar. Till viss del är det en utbildningsfråga tror jag. Vi måste lära oss att ta hand om produkterna och inte tro att de blivit dåliga bara för att de passerat ett visst klockslag.

Mer läsning

Annons