Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer att vinna på skydd mot mässling

Mässlingvaccin är betydligt mer effektivt än vad man tidigare trott. Vaccinet skyddar inte bara mot mässling, visar det sig, utan även mot andra dödliga sjukdomar.

Annons
Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomarna. Ibland leder den till allvarlig hjärninflammation. Denna läker i regel ut men kvarstående hjärnskador och dödsfall förekommer.

Forskarna har länge misstänkt att mässling lägger krokben för vårt immunförsvar på så sätt att vi, efter sjukdomsperioden, riskerar att drabbas av sjukdomar som vi inte borde drabbas av. Viruset tycks kunna "sudda ut" immunförsvarets "minne" av tidigare infektioner.

För att uppskatta effekten samlade forskare vid Princeton University i USA in uppgifter om antalet mässlingsfall och dödsfall i andra infektionssjukdomar från USA, Storbritannien samt Danmark före och efter det att mässlingvaccinet introducerades.

Det visade sig att det fanns ett direkt samband mellan antalet fall av mässling och antalet barn som dog av andra sjukdomar. Den ökade känsligheten höll i sig i snitt 2,5 år efter sjukdomsperioden.

– Tidigare har man trott att effekten var mycket mer kortvarig. Så om ett barn drabbades av lunginflammation sex månader senare så kopplade ingen det till mässling, säger Michael Mina, en av forskarna bakom studien som presenteras i Science.

I Sverige ingår vaccin mot mässling i det allmänna vaccinationsskyddet. Men runtom i världen dör fortfarande 140 000 människor av mässling varje år.

Mer läsning

Annons