Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Till minne av Roger Johansson: "En spelman och en fin vän har hastigt lämnat oss"

Artikel 37 av 93
Minnesord i NA
Visa alla artiklar

I en ålder av 66 år har Roger Johansson, Fällersta, avlidit.

Annons

En spelman och en fin vän har hastigt lämnat oss.

Roger var född i Ökna Gällersta, men flyttade vid två års ålder med sina föräldrar till Fällersta – en trakt han blev trogen i hela sitt liv med undantag för en kort tid i mitten av 80-talet. Det var under den perioden han träffade sin blivande fru Lena, och bildade familj, innan de sedan återvände och byggde familjens hus nära sina föräldrars. Han fick med Lena sina två barn Cecilia och Anna.

Roger var i unga år väldigt idrottsintresserad – ett intresse som följde honom genom livet, där främst friidrott, fotboll och bandy var det intressanta.

Hans mamma Siv berättar att Roger och hans kamrater arrangerade femkamp hemma på gården. Kulan var en skapligt rund sten, och till vattenhinder användes ett upp- och nervänt biltak.

Senare i ungdomsåren cyklade Roger mycket racercykel tillsammans med kamrater från cykelklubben. Efter pensioneringen blev det mest att följa intressanta idrottshändelser på tv.

Redan i unga år hade Roger bestämt sig för att bli bonde, och vid 13 års ålder började han att hjälpa bönderna i granskapet med allehanda sysslor. Efter sin vanliga skolgång började han att studera vid Kvinnersta, och på skolferierna jobbade han på Posten där han trivdes så bra att han till slut ändå blev kvar där till sin pensionering. Parallellt fortsatte han att hjälpa några bönder efter sina arbetspass på Posten. Han var mesta tiden lantbrevbärare i Västernärke – och i Närkes Kil känner säkert alla fortfarande till "PostRoger".

Roger började dansa gammeldans och folkdans på 70-talet, och sen kom fiolspelet och senare nyckelharpsspelet att uppta stor del av hans intresse. Låtspelet på fiol tyckte han dock var det mest intressanta, och speciellt stämspelet vilket gör att han idag är särskilt svår att ersätta.

Låtar från många landskap fanns på hans repertoar, men kanske kom favoriterna ändå från Närke, Dalarna och Värmland.

Roger hade ett speciellt fint förhållande till Rättvikstraditionen och framför allt strorspelmannen Pers Hans Olsson, som på Rogers 60-årsdag tillägnade honom en egen hyllningspolska viket han gladde sig mycket åt.

Roger hade ett otroligt låtminne, och det räckte ofta att spela några takter så visste han precis vilken låt det var. Nämnde man namnet på en låt visste han direkt hur den gick.

Roger hade också ett genuint trädgårdsintresse, och på senaste åren en passion för pelargonier. På tidiga våren var alla fönster fyllda med blomskott på tillväxt, och på sommaren ett växthus fyllt med tomater och annat.

Roger var en otroligt hjälpsam människa, och om någon behövde ”ett handtag” så var han den förste att ställa upp. Han verkade få tiden att räcka till åt alla. Han var en verklig stöttepelare åt många, främst sin familj men även många andra.

Vi är många spelmän, spelkvinnor och vänner som kommer att sakna Roger otroligt mycket, och vi sörjer tillsammans med Lena, Cecilia, Anna och Siv samt övrig släkt och vänner den fine människa han var.

Det är svårt att förstå att han inte finns hos oss längre.

Johan Lundin

Sven-Erik Flyckt

Gunnar Kärnheim

Vill du skriva ett minnesord?

NA publicerar kostnadsfritt minnesord efter nyligen avlidna personer. Vi avvaktar dödsannonsen och publicerar sedan minnesordet.

Några saker att tänka på:

► En bra maxlängd är cirka 2 500 tecken, då minnesordet annars blir för texttungt. 2 500 tecken motsvarar ungefär en A4-sida text.

► Undvik att skriva i du-form, eftersom texten ju riktar sig till NA:s läsare.

► Av upphovsrättsliga skäl kan vi inte publicera utdrag ur dikter och sånger.

► Vi publicerar gärna en bild av den avlidne.

► Glöm inte dina kontaktuppgifter, om vi behöver fråga dig om något.

Om du vill mejla: [email protected]

Om du vill skicka brev: NA, Familjeredaktionen, Klostergatan 23, 701 92 Örebro.

Om du har frågor: Mejla till [email protected] eller ring 019-15 50 90.

Redaktionen kan komma att redigera insänt material.

Alla artiklar i
Minnesord i NA
Annons