Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikälskaren Nils-Olof fyller 50 år

Han är en dansande musikälskare med glimten i ögat. I dag fyller Nils-Olof Pettersson i Örebro 50 år.

Annons

För ett halvt sekel sedan såg han dagens ljus för första gången – på Gotland. Via Uppsala och en kort sejour i Kumla, landade Nils-Olof i Örebro 1984.

– Här trivs han väldigt bra, berättar mamma Barbro.

Nils-Olof lever med en utvecklingsstörning. När han var 16 månader gammal skulle han omvaccineras mot smittkoppor, vilket det var lag på vid den tiden. Nils-Olof fick en allergichock av vaccinationen, vilket renderade i en hjärninflammation med svåra hjärnskador som följd.

– Han är alltså född frisk och det var en på miljonen som drabbades av denna biverkning.

Nils-Olof är en levnadsglad kille med ett stort socialt nätverk och arbete på dagcentret Opalen på Ribbingsgatan på norr i Örebro.

De stora intressena är motorcyklar, musik och dans.

– Nils-Olof är väldigt förtjust i rullstolsdans och tar alla chanser att dansa, berättar Barbro.

En gång i veckan rider 50-åringen dessutom.

För några år sedan förekom Nils-Olof Pettersson i medieflödet. Familjen tog strid med riksfärdtjänst, som hade beslutat att dra in Nils-Olofs taxiresor hem till föräldrarna Barbro och Nils, som är bosatta i Solna. Riksfärdtjänst ville att Nils-Olof skulle färdas med tåg, trots att ett läkarintyg berättade att det skulle öka riskerna för att Nils-Olof skulle drabbas av epilepsianfall. Sista instansen, hovrätten i Göteborg, gick emellertid på familjen Petterssons linje och fastslog att Nils-Olof skulle ha rätt till taxiresorna.

Mer läsning

Annons