Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När får en tonåring sova över hos sin partner?

NA:s en serie om tonårsliv fortsätter. Det handlar om ett antal situationer som kan uppstå i relationen mellan tonåringar och deras föräldrar. Svara gärna med en kommentar här på na.se om hur du tycker att man ska agera i olika situationer. I dag: När får en tonåring sova över hos sin partner?

Annons

15-åriga Disa är nykär. I kväll har hennes kille Kevin föräldrafritt hemma och de ska se på film. Disa planerar att sova över hos honom för första gången.

Eftersom förhållandet är så pass nytt har det varit för tidigt att berätta för familjen om Kevin. För nytt för att avslöja vem det är hon sms:ar med hela tiden.

Visst, bästa kompisarna vet självklart vem det är Disa hänger med – men mamma Anna och pappa Peter är ju en helt annan sak. De har inte med saken att göra. Än, i alla fall.

Men att sova borta utan att först fråga föräldrarna om lov, det tycker Disa inte skulle kännas bra. Så vid middagsbordet tar hon upp saken.

– Jo, det är så här att jag tänkte vara hos min kille i kväll och inte komma hem. Är det okej om jag sover borta?

Att Disa har en pojkvän har varit svårt att undgå för mamma och pappa. Men att hon skulle sova över hos någon de inte ens vet vem det är, känns ganska främmande för dem båda.

Peter är först att svara:

– Så du har alltså skaffat en kille?

Just det, tänker Disa, det har jag ju inte berättat för dem ännu.

– Ja, det har jag. Vi ska se på film och det kommer säkert bli sent. Men jag kommer hem innan lunch i morgon, säger Disa.

Och ser på mamma Anna. Hon ser fundersam ut.

– Vad kul att du har skaffat pojkvän. Vad heter han då och hur gammal är han?

– Han heter Kevin och går också nian, fast inte i min klass. Han går i parallellklassen.

Disa pustar ut. Mamma och pappa har inte sagt ja än, men det verkar lovande.

Hur tycker du att Disas föräldrar ska resonera? Svara gärna i kommentarsfältet!

Mer läsning

Annons