Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Norabon Höglund: "Min far var nazist"

Journalisten och Norabon Elisabet Höglund berättar i sin kolumn i Aftonbladet i dag att hennes pappa var nazist. ” Jag förlåter honom aldrig”, skriver Elisabet.

Annons

Höglund, 70, och maken Bosse Karlsson har en bostad utanför Nora, liksom en utanför Stockholm. I sin självbiografi har Elisabet tidigare berättat om sin fars alkoholism och om att han både hotade och misshandlade sin hustru.

Men hans nazistsympatier har hon hållit hemliga – till nu:

”Det här är första gången jag vågar prata om det - trots att jag levt med en gnagande känsla av skam i hela mitt liv. Den skam som hindrat mig från att avslöja sanningen är att min egen far var nazist. Och inte bara nazist. Han var också antisemit”, skriver Elisabet Höglund i sin kolumn.

Hon berättar hur hennes mamma inte vågade bjuda hem kamrater, av rädsla för att Elisabets far skulle börja prata om Hitler, som han beundrade.

Att hon nu väljer att berätta om sin fars nazistsympatier är, enligt hennes själv, för att klimatet idag föranleder att påminna om att rasism, högerpopulism, judehat, islamofobi och nazism finns runt om oss.

Elisabets mor var tväremot fadern emot nazismen:

”Mamma hatade Hitler. Hon hatade nazismen och hon lärde mig att hata nazismen och hela denna galenskap.”

Här är Elisabets kolumn.

Mer läsning

Annons