Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu begravs Ebon - men utan frystorkning

I nästan tio år stred hon för sin avlidne makes rätt till en ekologisk begravning. I morgon begravs hon själv. Ebon Stranneby blev 87 år gammal.

Annons

När Ebon begravs blir det genom jordfästning. Närmare sin mammas önskan kommer inte dottern Maud Stranneby.

– Det känns tråkigt att inte kunna uppfylla hennes önskemål, men det finns ju tyvärr inte lagrum för det, säger Maud.

När Ebons make Roland avled 2006, blev han en av tio människor som på dispens placerades i kylrum i väntan på att en tredje begravningsform skulle bli laglig. Något beslut om att tillåta ekologiska begravningar i form av frystorkningsmetoden (se faktarutan nedan) har emellertid inte tagits ännu. Och några flera dispenser kommer inte att ges.

– Både mamma och pappa har muntligt och skriftligt uttryckt att de vill begravas ekologiskt, men nu går det alltså inte.

Kremering var aldrig ett alternativ för Ebon Stranneby.

– Hon upplevde andra världskriget och kunde efter det aldrig förlika sig med tanken på brända kroppar.

Annars var det Ebons och maken Rolands stora miljöintresse som fick dem att fastna för idén om frystorkning. Under en resa på Västkusten stötte de ihop med Susanne Wiigh-Mäsak, grundaren till företaget Promessa, som försöker etablera frystorkningsmetoden.

– Mamma och pappa tilltalades av metoden. De ville inte bidra till giftutsläppen från krematorier eller ruttna i marken och lakas ut i vattnet.

Paret Stranneby var lite av pionjärer i Hallsberg när man installerade jordvärme, till mångas förvåning. I dag värms många bostäder i kommunen upp med hjälp av jordvärme.

Sedan Rolands bortgång har Ebon slagits för att frystorkningsmetoden ska godkännas. 2007 förklarade dåvarande kulturministern Lena Adelsohn Liljerot (M) att hon ville driva frågan.

– Sådana här lagförändringar tenderar ju tyvärr att dra ut väldigt mycket på tiden.

Ebon Stranneby tecknade ner sina önskemål runt sin begravning tydligt.

– Att ha liljekonvaljer på kistan, att bjuda på den mat hon ville – sånt löser vi ju. Men det är trist att den viktigaste biten inte blir av.

Hade Ebon gjort Roland sällskap och blivit nedfryst hon med om du hade fått bestämma?

– Ja, absolut. Det var ju deras väldigt tydliga vilja, säger Maud, och fortsätter:

– Men vi får fortsätta strida för pappas skull. Han kan ju fortfarande bli ekologiskt begravd.

Mer läsning

Annons