Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu fyller seriefiguren Sune 30 år

Nästa fredag har den tredje och sista filmen om Sune premiär. Författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson tittar tillbaka på 30 år med tjejtjusaren, men blickar även framåt mot nya Suneäventyr.

Annons
Sune spelades av Andreas Hoffer. Sune fyller i år 30 - Andreas, däremot, är 34 år.

I år fyller Sune 30 år. Han föddes 1984 då Anders Jacobsson jobbade som lärarassistent på Stråningstorpsskolan i Karlskoga. Genom en arbetskamrat fick han höra talas om att lokalradion sökte efter historier från läsarna som de kunde sända som en följetong.

– Min kollega sade att han skulle skriva en barnbok. Och då tänkte jag som alltid varit en skrivande människa att det kan väl jag med, säger Anders Jacobsson.

Radioföljetongen ”Sagan om Sune” lockade stora lyssnarskaror och Anders Jacobsson skickade in manuset till Rabén Sjögren för att se om de ville ge ut den i bokform.

– Jag fick ett vänligt svar men de tackade nej. Men förlaget Hegas med kontor här i Örebro nappade på idén. De ville att någon skulle illust-rera boken och då föreslog jag min kusin Sören.

Efter att de första Suneböckerna hade kommit ut hörde Rabén Sjögren av sig igen och var intresserade. Då sade Jacobsson nej.

– ”Dög det inte första gången så duger det inte nu heller” svarade jag.

Anders och Sören upptäckte dock ganska snart att Hegas begränsade resurser inte kunde möta den ökande efterfrågan. Så 1989 skrev de ett avtal med Rabén och Sjögren för både Sune- och Bertböckerna som de också hade börjat skriva.

Vid det här laget hade de börjat skriva böckerna ihop. Så småningom engagerade de illustratören Lovisa Lesse så att Sören kunde fokusera helt på skrivandet. Med det nya förlaget i ryggen började hjulen snurra – och det rejält.

– Det bara exploderade! Våra böcker toppade försäljningslistorna. Och som grädde på moset fick vi i uppdrag att göra julkalendern till SVT. Vi tackade ja, även om det var kort varsel, minns Sören.

SVT:s planer på en julkalender om Barna Hedenhös hade gått i stöpet. Anders och Sören hade bara två månader på sig att skriva manus. Inspelningarna startade i mars 1991.

– Första inspelningsdagen hade vi ingen Sune. Ingmar Bergman hade plockat bort barnskådespelaren som skulle spela honom. Han skulle nämligen vara med i Bergmans ”Den goda viljan” som skulle sändas julen-91. Så teamet gav sig ut på stan och hittade lintotten Andreas Hoffer som ställde upp, säger Anders.

Efter julkalendern ville SVT att de skulle göra en sitcom om familjen Andersson, men det var varken Sören, Anders eller Peter Haber intresserade av. Det blev i stället ”Svensson, Svensson”.

– Att Svenssons hamnade i Vivalla var faktiskt vår förtjänst. Skaparna

bakom serien arbetade med oss på långfilmen ”Sunes sommar” och de var ute efter ett bostadsområde som seriens medelklassfamilj kunde bo i. Då föreslog vi Vivalla, avslöjar Anders.

De totalt trettio böckerna om Sune har sålt i över tio miljoner exemplar världen över. Inför nästa bok har Sören och Anders utlyst en skrivtävling där Sveriges unga Sunefans får bidra med idéer eller uppslag. De arbetar även med att revidera och uppdatera flera av de första böckerna för att föra in dagens tidsmarkörer i berättelserna.

– Bland annat har tjejrollerna utvecklats och blivit starkare karaktärer. Mamma Karin som i början var hemmafru och inte ens hade ett namn får också ta större plats. Vi blir äldre och klokare och man måste följa med i tiden.

2008 bytte de förlag igen. Denna gång till Egmont, mest för att öka möjligheterna att göra fler filmer om Sune.

– Rabén Sjögren var bara intresserade av böckerna. Men vi ville utveckla konceptet och göra mer spelfilmer, tecknat och scenföreställningar. Därför bytte vi till Egmont som är mer av ett multimedieförlag.

Första samarbetsprojektet blev filmen ”Sune i Grekland” som senare vann biopublikens pris på Guldbaggegalan 2013. Nästa fredag har den tredje och sista filmen, ”Sune i fjällen”, premiär.

Vad har ni för planer för Sune sen då?

– Vi kommer att fortsätta skriva om Sune. Vi tycker att det är roligt. Idéer saknas inte, säger Anders.

– Familjen skulle till exempel kunna åka till Ullared, säger Sören.

– Ja! Det är ju skitbra. Det skulle kunna bli film också. Nu blev jag sugen på att gå hem och skriva, säger Anders.

Karl Sune Rudolf Andersson

Född: 1984

Ålder: Fyllde 30 år den 18 september i år (men är i praktiken 7–9 år)

Adress: Trollvägen 4

Hemstad: Glimmerdagg

Hårfärg: Ljusgult, absolut inte råttfärgat som Håkans.

Ögonfärg: Blå, absolut inte utedassfärgade som Håkans.

Föräldrar: Pappa Rudolf (en riktig klantpappa) och mamma Karin (en slarvmamma).

Syskon: Storasyster Anna (snäll, men vild när hon har killar på rummet), lillasyster Isabelle (snäll, men vild när hon klåfingrar på mina dyrbara leksaker) och lillebror Håkan (endast vild).

Annons