Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu fyller världens skiddrottning 80 år

Hon är världens obestridliga skiddrottning. Åtminstone om man menar veteranklassen. I dag blir Ruth Svensson 80 år – ung.

Annons

I ett samtal med konditionsfenomenet i Sunnanlid i Nora gäller det att hänga med i svängarna.

I ett ruskigt tempo (vad annars?) räknar Ruth upp VM- och SM-gulden i längdskidåkning, SM-gulden i löpning, mästerskapsgulden i orientering, alla genomförda maraton- och vasalopp. Bara för att nämna en bråkdel av allt som hon har hunnit med.

– Jag har tävlat så mycket att du inte kan tro, säger Ruth Svensson i en av få pauser.

För åtta decennier sedan föddes Ruth i lilla Färgelanda kommun i Dalsland.

Hon är yngst i en syskonskara – där de tre äldre bröderna tidigt präglade hennes liv.

– Det var så mycket idrott där hemma när vi var små så det var inte klokt egentligen. Pappa snickrade ihop en höjdhoppsställning och anlade en kilometerbana på gården. Den sprang vi gång på gång. Jag var tillsammans med mina bröder hela tiden.

På 50-talet träffade Ruth, som studerade till sjuksköterska, Roy Svensson, gifte sig och flyttade till Uddevalla, där idrottandet fortsatte.

– 1968 började Roy jobba på Nitro Nobel, och vi flyttade därför upp till Nora från Västkusten.

En vän lockade med henne till Garphyttans IF och med åren etablerade hos sig som världens allra främsta skidåkare på veteransidan. Ruth hade fram till årets mästerskap deltagit i samtliga veteran-VM som har arrangerats – och tagit närmare 50 guldmedaljer på en mängd olika distanser, vilket bör göra henne tämligen unik.

Tävlingskarriären fick emellertid ett abrupt slut:Hösten 2013 förberedde sig Ruth för att springa ett lopp på Kilsbergsleden, men under en träningsrunda började det plötsligt smärta i ena benet.

Efter flera läkarbesök skickades hon till en naprapat för att få rehabiliteringsträning för sitt ömmande ben.

– Efter det hade jag ännu ondare och till slut kunde jag inte gå över huvud taget, berättar Ruth.

Noralöperskan fördes med ambulans till lasarettet för att röntgas. Bilderna visade att ena lårbenshalsen hade gått av under behandlingen hos naprapaten.

– Det var ju lite tråkigt, får man säga, säger Ruth.

Så fort det blev möjligt återupptog hon sin träning och härom dagen genomförde hon sitt 33:e varv på cykel runt Norasjön – för i år.

– Cykling går bra och jag var med i Vårruset. Då promenerade jag med stavar. Tyvärr får jag inte längre springa för läkaren.

Skidåkningen, däremot, fungerar. Emellertid bara i lugnt tempo, vilket gissningsvis blir en utmaning för Ruth Svensson.

– Tävlandet varit en så otroligt stor del av mitt liv. Det är lite jobbigt när det ringer tävlingskompisar och frågar varför jag inte ska vara med.

Ruths stora idrottsintresse har gått i arv till sonen Olof, som är militär och fallskärmshoppare i Boden, och till dottern Anette, som gick på skidgymnasiet som ung.

Maken Roy, 95, har tävlat sparsamt.

– Men han har alltid varit ett stort stöd för mig i min karriär, säger Ruth.

När hon i dag firar 80 år hemma i Nora kommer många vänner för att fira henne.

Gissa om Ruth helst skulle vilja fira med ett maratonlopp.

Mer läsning

Annons