Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan Isac hålla huvudet rakt

Isac Jinneskog har mycket på gång. Nu mera kan han springa, cykla och klättra med huvudet rakt. För ett år sedan hade han huvudet på sned. Hela tiden.

Annons
Isac Jinneskog genomgick en ryggoperation. Här med pappa Andreas Morén.

Isac springer upp för trappan för att hämta en av sina favoritböcker: Dora, upptäckaren. Han nickar intensivt när pappa berättar hur snabb han är på att cykla och han skiner upp när hans nya cykel, en riktig tvåhjuling, kommer på tal.

Isac är också bra på att springa fort och klättra upp för pappas ben.

Isac föddes med en missbildning. Högt upp mellan ryggkotorna satt flera extra halvkotor. Det var inget som hindrade honom från att lära sig stå, gå, cykla och hoppa.

Först för något år sedan förstod hans föräldrar hur allvarlig hans skada var. Då röntgades Isac äntligen.

En 3D-bild avslöjade en allvarlig missbildning. ”Som ett getingbo” beskriver hans pappa Andreas Morén synen av ryggraden där flera extrahalvkotor växte. Det fanns inte så mycket att välja på: antingen operation med oviss utgång eller men för framtiden.

Andreas ska aldrig glömma när han och hans fru Monika fick beskedet. Det var i ett litet, slitet undersökningsrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala förra sommaren. Andreas förstod direkt på läkaren att det var allvar.

– Läkaren förklarade det som att Isac skulle tippa över om kotorna fick sitta kvar.

Operationen skedde 14 juni. Hela sommaren har gått åt för att återhämta sig. Det vill säga för Andreas och hans fru. Anspänningen var så stor att det är svårt att föreställa sig.

– Vi brottades med så mycket. Hur skulle vi berätta för Isac om operationen på ett sådant sätt att vi inte skrämde honom, men samtidigt inte lurade honom? Det var en av de svåraste sakerna.

För Isac gick det lättare att komma tillbaka. Efter två veckor var han på benen. Sedan var det fullt fart som vanligt. När han såg sin bror och syster leka med andra barn ville han också kunna springa och hoppa.

Att Isac fick åka ambulans hem från sjukhuset var en stor extrabonus.

Tvillingbror Noel berättar lätt avundsjuk:

– Isac fick åka där bak i ambulansen!

Andreas pratar, visar bilder på datorn, servar barnen med mackor och häller upp nyfixad smoothie – allt på en gång. Numera ser han på livet på ett nytt sätt. Tacksamheten mot läkaren som lyckades operera Isacs lilla rygg framgångsrikt är oändligt stor.

– Folk kan berätta om sådant som bekymrar dem och jag tänker: det var väl ingenting, säger Andreas.

Isac och hans tvillingbror är runt omkring pappa hela tiden. De fyller i, byter spår, vill ha påfyllning, efterlyser nappen och far in och ut ur köket.

Isac är lite mindre än sin bror, men lika full av energi. Om inte mer.

– Så har det alltid varit. Isac är snabb på att lära sig saker, som en liten pil, berättar Andreas inte utan stolthet.

Nu är allting bra. Hur det blir om några år är ovisst. Det kan bli så att titanstaget som sitter fast på Isacs ryggrad ger med sig. Då måste ryggen opereras igen. Och kanske igen. Och igen.

– Men så långt orkar vi inte tänka. Det kan också bli så att det fungerar som det är tänkt och då blir det bara den här operationen. Just nu behöver vi vila i att allting gick bra, säger Andreas.

Mer läsning

Annons