Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu sätts punkt för historien om möbelföretaget

I nästan 120 år var Klaessons Möbler ett begrepp i Fjugesta och Örebro län. Möbelföretaget grundades av Aron Klaesson 1886 och blev en verksamhet förknippad med kvalitet och stil.

Annons
Gunnar, Eva och Ingemar Klaesson i möbelfabriken 1976.

Barnen Gunnar, Eva och Ingemar tog över driften på 1960-talet. Nu har Eva Klaesson-Lindeblad avlidit, som sista av de tre.

Örebroförfattaren Rolf Jansson har skrivit boken ”Stil o Kvalitet – När Klaesson möblerade världen”. Här nedan kan du läsa ett minnesord om Eva Klaesson.

"Eva Klaesson-Lindeblad, Örebro, har avlidit nyss fyllda 90 år. Därmed har satts punkt för en stolt designhistoria.

Hon sörjs närmast av döttrarna Helen och Anna-Lisa med familjer, samt syster och stor släkt.

Med Eva Klaesson-Lindeblad sätts den slutliga punkten på den stolta historien om ett av Örebro läns främsta design- och industriella hantverksföretag; Klaessons Möbler AB. Hon var den sista kvarvarande i familjen som aktivt lett företaget.

Det startades 1886 av den faderlöse Aron Klaesson. Han började snickra möbler i kammaren hemma hos sin mor. Under hans son John Klaessons ledning utvecklades det under 1940-talet till en av landets ledande möbeltillverkare. År 1964 tog hans barn, Gunnar, Eva och Ingemar, över Klaessons Möbler. Fram till 1988 fanns det i familjens ägo.

Eva Klaesson-Lindeblad ville läsa till kemist i Uppsala. Men familjeföretaget kallade och i början på 1940-talet kom hon till Elsa Gullbergs textilinstitut för att lära om textiler och vävnader. Bättre utbildning gick inte att få, Gullberg var den moderna textilkonstens moder, och Eva Klaesson-Lindeblad kom där i kontakt med landets ledande möbel- och textildesigner som Carl Malmsten och Vicke Lindstrand.

I mitten av 1940-talet återvände hon till Klaessons Möbler i Fjugesta. Hon startade då firman Vävnader på Nygatan i Örebro, ett väveri som hade åtta anställda. Det svarade för mycket av Klaessons textilier, men dess butik sålde även till andra.

På firma Vävnader korsades Carl Malmstens och hennes vägar på nytt i inredningen av Örebro läns museum, som Malmsten ritade och Klaessons tillverkade. Hon svarade för textilierna, och ansvarade för att väva entrémattan, en 2,80 meter rund skapelse som Malmsten döpte till Staden. För att dra på varpen krävdes fyra stadsbud.

För två år sedan fick jag förtroende att skriva historiken om Klaessons Möblers 119-åriga verksamhet. Eva Klaesson-Lindeblad var då en ovärderlig ciceron. Hon tog mig med in i finrummet till den yppersta design- och möbeleran. Klaessons kom att möblera både skolor, restauranger, konditorier, riksdagshus, Riksbanken, Rosenbad och 40 av Sveriges ambassader ute i världen.

En styrka var då hennes ansvarsområde, textilier och vävnader. Hon vävde textilierna till Göteborgs Folkets hus, till Kiruna stadshus, och en konferensstol som med 100 000 exemplar torde vara Sveriges mest tillverkade.

Eva Klaesson-Lindeblads känsla för färgställningar var imponerande, och med sitt kunnande var hon ett representativt nav. I de prestigefyllda inredningarna till ambassaderna och renoveringen av hotell Reisen samarbetade hon och Klaessons med professor Astrid Sampe, chef för NKs textilkammare.

Som person var hon slagkraftig och fylld av humor. Det var en förmån att lyssna till hennes berättelser. Ja, det var som med Klaessons företagsdevis Stil och Kvalitet, rakt igenom.

Eva Klaesson-Lindeblad är borta. Men livsgärningen lever. Kvar finns många av de inredningar som möblerade det moderna Sverige. För det är som hennes bror Ingemar brukade uttrycka saken; våra möbler är outslitliga. De som har dem behöver aldrig köpa nytt.

Rolf Jansson"

Mer läsning

Annons