Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny lag ska skydda surrogatmammor

Efter flera skandaler om surrogatmödraskap har Thailand beslutat att införa en ny lag som förbjuder utländska par att låta landets kvinnor bära deras barn.

Annons
Pattaramon Chanbuas historia har resulterat i en lagändring i Thailand.

Thailand är, tillsammans med Indien och USA, ett av de länder där flest australier söker efter surrogatmammor.

Men nu har Thailand fått nog. Efter månader av het debatt har parlamentet fattat beslut om en ny lag som förbjuder utländska par att anlita thailändska kvinnor som surrogatmammor.

– Den här lagen hindrar thailändska kvinnors livmödrar att bli hela världens livmödrar, säger Wanlop Tankananurak till nyhetsbyrån Reuters.

Det var i augusti förra året som skandalen kring det australiska paret uppdagades. Den 21-åriga thailändskan Pattaramon Chanbua fick motsvarande cirka 100 000 kronor för att bära ett barn åt paret. Men när det upptäcktes att den ena av tvillingarna, en pojke, hade Downs syndrom tog paret bara med sig den friska systern efter förlossningen.

I ett annat fall upptäcktes en "barnfabrik" där en japansk man var pappa till minst 16 barn.

Enligt den nya lagen måste minst en i paret vara thailändsk för att få anlita en surrogatmamma. De måste också bevisa att de själva inte kan få barn eller att släktingar inte kan bli surrogatmammor åt familjen.

Den som bryter mot den nya lagen riskerar upp till tio års fängelse. (TT)

Mer läsning

Annons