Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Möller-utredaren Stig Sandin död

Han var poliskommissarien som vigde sitt liv till att rentvå den morddömde Olle Möller. Nu har Stig Sandin gått bort. Han blev 87 år gammal.

Annons

Som ung polisman låg Stig Sandin 1959 och tryckte utanför Olle Möllers hus i Hidingsta i jakten på den person som misstänktes ha fört bort 34-åriga Rut Lind.

Lind hade ännu inte hittats där hon låg gömd vid Dyltastigen norr om Örebro, men den tidigare svenske mästaren i terränglöpning var redan polisens huvudspår eftersom han hade befunnit sig på sjukhuset samtidigt som Rut Lind.

Möller greps och dömdes för mordet.

25 år efter spaningsuppdraget ledde Sandin en ny utredning.

– Pappa var helt övertygad om att Olle Möller blev oskyldigt dömd och det är ju svårt att tro något annat, säger dottern Karin.

När Stig Sandin, som fyllde 87 på årets första dag, avled tidigt i måndags morse tog ett liv kraftigt präglat av Olle Möller-fallet slut.

– Utredningen av fallet blev hans livsgärning. Domen mot Möller blev en viktig sak för honom. Pappas rättspatos var enormt.

I den nya utredning kring mordet som Stig Sandin ledde framkom sensationella uppgifter:

En kvinna hade berättat om hur en man som var mycket lik Möller kom på besök till hennes sommarstuga i södra Sverige flera år tidigare. Mannen var otrevlig och närgången och när kvinnan uppmanade honom att försvinna svarade han: ”Passa dig så jag inte gör med dig som med Rut Lind”.

Det mest anmärkningsvärda var att han för kvinnan berättade att han hade bjudit Rut Lind på vindruvor. Obduktionen efter mordet visade att vindruvor var det sista Rut Lind åt i livet – en uppgift som aldrig hade fått allmän spridning.

Det visade sig också att mannen hade vistats tillfälligt i Örebroområdet 1959 och dessutom haft en liten lastbil liknande den Möller hade.

Två dagar innan ett större förhör skulle hållas med mannen avled han.

När Olle Möller, som avled i mars 1983, låg på dödsbädden fick han besök av Stig Sandin.

– Pappa lovade Möller att göra allt för att rentvå honom, berättar Karin.

Trots att många tidigare dolda uppgifter som talade för Möller kom upp i dager i Stig Sandins utredning, kom aldrig chansen till resning.

– Högsta domstolen beslutade att inte ta upp ärendet igen, med motiveringen att Olle Möller var död. Pappa tog det beskedet jättehårt.

Hur präglades familjen av Stigs vilja att rentvå Möller?

– Eftersom det var så viktigt blev det ju något vi växte upp med. Han hade massor av pärmar hemma med utredningen i. Möller var ett stort samtalsämne hemma.

Stig Sandin gick i pension från Örebropolisen 1993.

Han lämnar efter sig döttrarna Karin och Anna, samt sonen Mikael, liksom fyra barnbarn och ett barnbarnsbarn.

Mer läsning

Annons