Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebro bästa kommun i Sverige på mentorskap

Organisationen Mentor Sverige finns i fjorton av landets kommuner. Mest framgångsrik? Örebro, som under 2014 matchade ihop flest mentorer och ungdomar. Skulle du också vilja bli mentor?

Annons
Karin Jordås, generalseketerare  i Mentor Sverige.

I Stockholm, Göteborg och Malmö, där har Mentor Sverige sina tre kontor. Men under de senaste tre åren har man jobbat hårt för att sprida sin idé, och i dag finns verksamheten i ytterligare elva kommuner i landet. Örebro är en av dessa.

– Vi är en helt ideell och fristående organisation, politiskt och religiöst obunden. Det säger Karin Jordås, som är generalseketerare i Mentor Sverige.

Hur hittar ungdomarna er?

– Vi är ute i skolor och presenterar oss, och de vi besöker brukar gå i åttan. Men vi vänder oss till alla ungdomar mellan 13 och 17 år, som vill ha en extra vuxen i sitt liv. Man får själv känna efter.

Mentorerna då, vilka är de?

– Genomsnittsmentorn är en kvinna mellan 25 och 35 år, men kan vara vem som helst. Man måste ha fyllt 20, men uppåt har vi ingen åldersgräns. Det viktiga är att man är en positiv och nyfiken person som vill engagera sig ideellt.

Hon berättar att många ungdomar önskar sig lite yngre mentorer, men betonar att alla behövs.

– Till ensamstående flyktingbarn ser vi gärna äldre och mer erfarna personer. Eller till unga som befinner sig i en lite svårare livssituation.

Karin Jordås betonar att inga statliga bidrag utgår till organisationen.

– Vi stöds av det privata näringslivet, och är helt beroende av att företag stöder oss – företag som vill vara med och ta ett socialt ansvar.

Hur länge har ni funnits?

– Internationellt har vi funnits i 20 år, och här i Sverige i tio år. Det var drottning Silvia som grundade Mentor Sverige.

Hur många svenska ungdomar har en mentor just nu?

– Just nu har vi cirka 350 mentorpar igång.

Skulle du också vilja bli mentor? Svara i barometern!

Kort om Mentor Sverige

Mer läsning

Annons