Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örebros skönhetska tävla i Kina

179 centimeter lång, slank, med en vacker hållning och en stor, glad mun. När Johanna Thuringer ler sprider det sig omedelbart till ögonen. Nu är hon och hennes leende på väg till Kina, för att delta i tävlingen Miss model of the world.

Annons
Vän med kameran. Det är roligt att bli fotograferad, Johanna Thuringer landar lätt framför kamerna och trivs.

Drömmen att bli fotomodell är mångas, Johanna vann den svenska uttagningen på Mariebergs galleria i Örebro för två månader sedan.

–Jag kom in ganska sent, det var rörigt och alla var så stressade och snygga. Jag hade bara lånat en klänning och bestämde mig för att bara gå in och ha roligt. Jag tog ganska lätt på det, gick runt på scenen och var mig själv, var glad och vinkade till alla. Och var inte inställd på att vinna.

Kan du ha samma inställning i Kina?–Ja och nej, där är det väldigt strikt. Men jag kommer alltid att vara mig själv. Passar det inte, så fine, det var kul bara att få åka dit.

–Vi kommer att vara där i tre veckor, från det att vi kliver av planet börjar tävlingen. Det är flera deltävlingar, och man kan välja vilka man vill vara med på. Det är bland annat Miss personality, Miss national costume och Miss charity. Sedan är den stora finalen den 20 november. Då gör juryn en samlad bedömning, och det är inte bara snyggast som vinner.

Det där med ”Miss charity” är en lite märklig genre i sammanhanget. Johanna tror inte att det räcker att gå omkring och göra v-tecken och säga ”World peace!” Hon har jobbat en del med välgörenhet. På skolan är hon med i ett projektarbete som handlar om en skola i Indien, och tidigare i höstas var hon Fair trade forums ansikte på bussarna i Örebro.

Johanna har scenvana, och har dansat mycket. Redan som tioåring var hon med i Hjalmars revy och hon har jobbat som danstränare på Studiefrämjandet. Hon tycker om att bli sminkad och få håret fixat. Är till freds framför kameran och njuter av att stå på scenen. Hon är modeintresserad och tycker att det är kul att vara en del av modebranschen. Dessutom gillar hon att resa.

Det är självklart att det finns flera baksidor på modellkarriären. När någon ringer och erbjuder Johanna jobb är det aldrig så bra som det låter. Hon kanske får mindre betalt än de sade först, eller så är jobbet av betydligt mindre format än vad man kommit överens om.

– Jag har inte mycket erfarenheter av branschen men har läst ganska mycket om stora modeller. Där har det handlat om att ligga med gubbar för att få jobb, eller att modellerna inte äter. På min nivå har det handlat om att man får några hundralappar mindre än det var tal om från början.

Johanna flyter i sin nya skimrande cocktailklänning. Den är som ett luftigt fiskskinn. Nadia Aslani nyper åt lite här och där och sätter i nålar. Johanna har själv varit med och formgett sin utstyrsel.

– Gud så roligt. Vi har suttit här och skissat, det är första gången jag ser den färdig, säger hon och vänder och vrider på sig framför spegeln.

Uppfattar du dig själv som vacker?

– Vad är det egentligen att vara vacker? säger Johanna.

Hon är skeptisk till utseendefixeringen, och vill gärna att bilden ska vara mer nyanserad. Alla borde tycka att de är vackra, för då mår man bättre.

– Jo, jag uppfattar mig själv som vacker för att jag trivs med mig själv. Jag är en vanlig tjej, men att jag jämt är glad gör mig vacker.

En av fyra. Tillsammans med designern och sömmerskan Nadia Aslani har Johanna formgett fyra olika klänningar som hon ska bära vid tävlingarna i Kina.
Folkdräkt. Nadia och Johanna har tagit sig friheten att leka med Sverigedräkten, och gjort den lite mer miss-anpassad.

Mer läsning

Annons