Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Överläkaren: Ingen risk för bortstötning

Mikael Lood, som är överläkare på fertilitetskliniken på USÖ berättar att det inte finns några medicinska skäl mot surrogatmoderskap.
– Det finns ingen ökad risk att livmodern stöter bort ett befruktat ägg från en annan kvinna, säger han.

Annons
Mikael Lood, överläkare.

Däremot finns en lite större risk för komplikationer under graviditeten. En liten andel av de barn som kommit till genom provrörsbefruktning har lägre födelsevikt än andra barn.

– Risken är mätbar, men inte mer. Den är så liten att vi inte har någon ökad observation av sådana graviditeter, säger Mikael Lood.

Hur viktigt är det för föräldrar som kommer till er att barnen är deras rent genetiskt?

– Jag tror inte att det är så viktigt, däremot är det viktigt att få vara med från början. Att följa fostrets utveckling och få ett nyfött barn.

Mikael Lood berättar att det finns ett intresse för embryoadoption. Oftast befruktas mer än ett ägg per mamma vid provrörsbefruktning. De embryon som blir över får vänta nerfrysta i en tank, det kan hända att det första försöket misslyckats, eller att föräldrarna vill ha ett barn till.

– De embryon som inte används av de biologiska föräldrarna skulle kunna adopteras av andra barnlösa par och planteras in i livmodern på en kvinna som inte kan producera egna ägg, säger Mikael Lood.

Än så länge är embryoadoption inte tillåtet i Sverige. Men många åker till bland annat Baltikum, Ryssland, Grekland, Spanien, England och USA, där man kan adoptera embryon

Mer läsning

Annons