Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla la motionom tredje könet

En som vill ha en lag om ett tredje kön är vänsterpartisten Pernilla Calmerfalk i Örebro. Inför partiet kongress i början av maj har hon skrivit en motion i ämnet.

Annons
Motion. Pernilla Calmerfalk har skrivit en motion om ett tredje kön till Vänsterpartiets kongress nu i maj.

Många missuppfattar frågan, säger hon, tror att det handlar om sexualitet men det är fel.

– Det handlar om identitet, förklarar hon, och i grunden är det en fråga om mänskliga rättigheter, att få vara den man är.

Pernillas tanke är inte ny. I Nepal har man redan ett tredje kön, i Australien jobbar människorättsorganisationerna med frågan, liksom i Sydafrika och Indien.

Det är heller inte så ovanligt som vi vill tro. I Sverige räknar man att ett barn på 1 500 föds med oklar könsidentitet och eftersom det föds cirka 100 000 barn varje år blir det ungefär 70 barn per år.

I dag är det i regel så att man bestämmer vilket kön barnet ska få och opererar vid behov.

– Men, säger Pernilla, det vore bättre att låta det själv ta beslutet senare i livet.

Risken finns att de kommer att känna sig ”korrigerade”, att de inte dög som de var eller att de känner sig stympade.

Det här är inget sjukt, påpekar hon. Ingen vill bli opererad i onödan. Problemet är bara att de inte ”passar” in i våra könsmallar och vi är otroligt könsfixerade i vårt samhälle.

– När vi tittar ner i barnvagnen är första frågan: pojke eller flicka? Inte om allt har gått bra? Om barnet är friskt? Könet kommer först.

I grunden är det ett diskrimineringsproblem, anser Pernilla.

– I ditt pass måste du uppge om du är man eller kvinna. Men om du inte känner dig som det ena eller det andra – hur gör du då? Eller vid andra tillfäl-len då man ska kryssa i kön?

Om vi såg varandra som individer, om alla fick vara som de är, så skulle vi inte ha några problem. Kanske måste det tredje könet gå samma väg som de homosexuella, börja en kamp för sina rättigheter, tror hon.

Det vi alla kan göra, enligt Pernilla, är att ändra attityd så att ingen behöver bli ifrågasatt.

Hur har din motion bemötts?

– Det är olika. En del tycker det är bra att jag har lyft frågan, även om de inte håller med, andra tycker det är helgalet. Mycket är som sagt, också missförstånd.

En del vill inte tro att fenomenet finns, de har ju aldrig träffat på någon som säger sig vilja tillhöra ett tredje kön.

– Men säger Pernilla, det är väl inget man går ut och saluför och dessutom – varför skulle man göra det?

Ett tredje kön

Intersexualitet är en medicinsk term som används när ett barn har en osäker könstillhörighet vid födelsen. Det yttre könsorganen är inte entydigt manliga eller kvinnliga. Barnet kan, till exempel, ha en liten penis som också kan ses som en stor klitoris. Det kan också ha en kluven pung som även kan tolkas som blygdläppar.

Källa: NE.se

I en del kulturer är det socialt accepterat att det finns personer som varken är kvinnor eller män eller både/och. Transpersoner är till exempel en etablerad grupp i det thailändska samhället.

I Nepal finns redan ett tredje kön som är juridiskt jämställt med man och kvinna i folkbokföringen.

I Indien och Australien pågår arbete för att genomföra en ändring av lagstiftningen.

Vanligen opereras små barn med avvikande könsdelar för att få ett entydigt kön. Problemet att operationen kan ta bort känslig vävnad som den opererade kan komma att sakna senare i livet. En del vill därför förbjuda denna typ av kirurgi och anse att man bör man vänta med denna typ av ingrepp tills personen kan fatta ett eget beslut i frågan.

Mer läsning

Annons