Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingviner sätter rekord i smaklöshet

Annons

Pingviner må vara skickliga fiskare, men några finsmakare är de inte. Faktum är att de nästan inte känner någon smak alls, förutom salt och surt.

Den slutsatsen drar forskare vid University of Michigan, USA, efter att ha granskat de köldälskande fåglarnas arvsmassa. Forskarna letade efter de gener som kodar för de proteiner som smaklökarna använder sig av för att upptäcka de fem basala smakerna: salt, surt, bittert, sött och umami. Den sistnämnda ger bland annat kött dess karakteristiska smak.

Det visar sig att pingviner saknar alla förutom två (salt och surt). Det är rekord i smaklöshet, åtminstone bland fåglar, konstaterar forskarna i tidskriften Current Biology. En anledning kan vara att receptorerna för dessa tre smaker fungerar sämre i kalla temperaturer och därför har förlorats på vägen, så att säga. Till saken hör också att pingviner sväljer sina byten hela, varför behovet av att vara en gourmé är mindre. (TT)

Mer läsning

Annons