Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plantera döda i stället för i kista

En kista används bara en kort tid och kostar träd. Vad sägs om att i stället begrava den avlidne i en biologiskt nedbrytningsbar kapsel som ger näring till ett nyplanterat träd ovanpå.

Annons
Att gräva ner döda människor i kapslar som göder träd är ännu inte godkänt som begravningsmetod, men idémakarna är optimistiska.

Bakom denna ekovänliga och rätt omskakande idé står det italienska företaget Capsula Mundi som drivs av industriformgivarna och reklamarna Anna Citelli och Raoul Bretzel.

De tänker sig att den döda kroppen placeras i fosterställning i en stor kapsel gjord av stärkelseplast, som till 100 procent tas upp av jorden. På marken ovan den nedgrävda kapseln planteras ett träd eller en buske som kunden, eller annan köpare av tjänsten, själv valt ut.

I stället för en traditionell begravningsplats full med kors och gravstenar kan den dödes käraste och efterkommande besöka och vårda trädet i en minnesskog. En poetisk och trösterik idé, tycker Anna Citelli och Raoul Bretzel.

"Trädet står för föreningen mellan jord och himmel. För att tillverka en likkista som används tre dagar har man huggit ned ett träd som behövt mellan 10 och 40 år för att växa till sig", skriver de på företagets hemsida.

Människokapseln är inte en godkänd begravningsmetod i Italien men Capsula Mundi försöker påverka lagstiftarna.

"Vi är positiva och tror att idén kan bli verklighet i många länder. Huvudhindren är av kulturell och juridisk art", skriver idémakarna i ett mejlsvar till TT. (TT)

Mer läsning

Annons