Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prins Daniels barnvagn hoppas på napp

Slottet. Svårt att avvänja ditt barn att använda napp? Snart kan du få hjälp – på Örebro slott. Åtminstone om planerna på ett slott med mer publik verksamhet blir verklighet.

Annons
Ann Sidén har gjutit av prins Daniels barnvagn i brons och vill gärna se den som ett permanent konstverk med funktion på Slottet.

örebro. Prins Daniels barnvagn kan bli lösningen för föräldrar som försöker avsluta sina barns nappanvändande.

Låter det knepigt? Inte alls. Så här ligger det till:

Ann Sidén har gjutit av Örebrobördige Daniel Westlings barnvagn av årgång 1973 i brons. Tanken är att bronsbarnvagnen ska placeras i en sal på Örebro slott.

Till denna vagn ska barn känna sig välkomna för att lämna ifrån sig sina nappar, genom att helt enkelt lägga dem i sätet på prinsens barnvagn.

Med kamera i en mobil-telefon kan familjen dokumentera nappöverlämnandet och skicka bilden till en angiven adress. Bilden laddas sedan upp i ett bildspel, som rullar på en digitalskärm på väggen i anslutning till barnvagnen.

– Bilden kan vara en familje- bild, en familjeselfie tagen vid upplämnandet, som ingår i en växande bildloop på skärmen. På så vis blir det ett interaktivt konstverk, berättar Ann Sidén, som kallar sin bronsskulptur ”Allas prinsar och prinsessor”.

Behcet Barsom (KD) är ordförande i Örebro kommuns kultur- och medborgarnämnd. Han är positiv till Ann Sidéns konstverk:

– Det gäller att skapa traditioner som gör det naturligt att gå till slottet. Prinsens nappbarnvagn kan vara en sådan tratidion.

För ett par år sedan genomförde projektledaren Maria Comstedt en större utredning om vad slottet kan användas till för att göra det mer publikt, både ur ett kulturellt och ett kommersiellt perspektiv. Örebro kommun har emellertid valt att inte bli hyresgäst i bygganden som ägs av Statens fastighetsverk. Maria Comstedt presenterade nyligen en ny genomgång av vad man skulle kunna göra av botten– och källarvåningen på Örebro slott.

– Min vision är att man kan komma till slottet för att både lära sig och uppleva saker, säger Maria Comstedt.

– Det finns en sådan potential i slottet som inte utnyttjas, trots att byggnaden i undersökning efter undersökning visar sig vara det landmärke folk förknippar allra mest med Örebro.

Utställningsrum för lokala konstnärers verk, såsom Ann Sidéns bronsbarnvagn, historiska vandringar i slottets källarrum, ett kulturkafé med rum för mindre teateruppsättningar och föreställningar – idéer att fylla slottet med saknas inte

Det gör däremot en huvudman.

Eva Lilja är näringslivschef på Örebro kommun. Hon har tagit del av Maria Comstedts utredningen.

– Vi vill känna på den kommersiella bärkraften i idéerna som finns för slottet. Det behövs ju en del förändringar i fastigheten för att till exempel en upplevelsevandring med spöktema i källaren ska bli verklighet, konstaterar Eva Lilja. Maria Comstedt har tillsammans med slottsarkitekten Tina Wik och landshövdingens make, arkitekten Hans Gunnar Frebran, koncentrerat sig på slottens källare, markplan och borggård.

Problemen med tillgängligheten till de outnyttjade utrymmena har man funnit en lösning på, enligt Comstedt.

– Vi har skissat på en naturlig plats för att placera en hiss som gör slottet mer tillgängligt för människor med nedsatt rörlighet.

Tobias Skelander är Statliga fastighetsverkets förvaltare av Örebro slott. Han har under flera år fört diskussioner om en utveckling av byggnaden.

– Det ligger i vårt uppdrag att utveckla slottet till ett attraktivt besöksmål, men det bör finnas en regional part med. Det kan vara kommunen eller någon annan i regionen som är villig att satsa. I så fall är vår intention att också vara med, säger Skelander.

Örebros näringslivschef Eva Lilja vill se en eller flera privata aktörer som engagerar sig i utvecklingen.

– Utmaningen är att hitta någon med kapital och kraft. Vi vill gärna ha en stabil partner med på tåget för att det ska bli kommersiellt bekraftigt, menar Lilja.

Mer läsning

Annons