Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Professorn: "Visst gårdet att föda utan smärta"

Gunvor Ekman-Ordeberg är professor i obstetrik och gynekologi VID Karolinska institutet i Stockholm.

Annons

Möter du ofta tankar som Hannas? Att en förlossning delvis formas av personalen?– Ja, jag har jobbat i 40 år som gynekolog och förlossningsläkare, och det är tyvärr så att det kan vara som Hanna beskriver. Det har dock blivit bättre, och generellt är min uppfattning att barnmorskan och övrig personal är lyhörda för föräldrarnas önskemål.

Har du i ditt jobb känslan av att blivande mammor skäms över sin rädsla för smärta?– Ja, det finns en trend att ”jag ska vara duktig – ska klara förlossningen utan smärtlindring”. Att det är ett misslyckande att föda med hjälp av effektiv smärtlindring. Detta ska ställas mot att förlossningssmärta är en väldigt svår smärta för de allra flesta kvinnor.

Är smärtan verkligen nödvändig vid en förlossning, eller skulle en kvinna kunna föda utan smärta?– Absolut, visst går det att föda utan smärta. Den enda smärtlindring som i dag fullt ut kan blockera smärtan är ryggbedövning, vilken kan påverka värkarbetet så att det inte blir lika effektivt. Det innebär att förlossningen kan bli någon timme längre, hos de kvinnor som har en förlossning som gått normalt framåt. Däremot hos kvinnor som redan från början har en förlossning som inte går framåt kan ju det bli aktuellt att avsluta förlossningen med sugklocka eller i vissa fall akut kejsarsnitt. Jag har varit med om kvinnor som fött normalt helt utan smärta.

– Man kan stå ut med smärta i fem till sex timmar, men sen orkar man inte längre. I det läget sätts ofta ryggbedövning in, och metoden förknippas därför med långa förlossningar. Detta har lett till att bedövningen fått klä skott för något den inte är orsak till.

Hur ligger Sverige till i jämförelse med andra nordiska länder vad gäller farmakologisk smärtlindring vid förlossningar?– Vi ligger bra till. På Karolinska sjukhuset i Stockholm började man ge ryggbedövning för mer än 40 år sedan. Av de nordiska länderna sticker Danmark ut, med lägst antal ryggbedövningar. Varför det är så vet jag inte.

Skulle du välkomna mer forskning i ämnet?– Ja. Inom vår grupp på Karolinska institutet pågår intensiv forskning inom detta område, och en hel del nytt är på gång. Om några år hoppas vi kunna erbjuda nya alternativ till smärtlindring.

Mer läsning

Annons