Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rapport: Barnens flingor rena sockerbomber

Det har blivit bättre de senaste tio åren. Men fortfarande innehåller många livsmedel som riktas till barn alldeles för mycket socker och salt, enligt en rapport.

Annons

- Det är väldigt onödigt att spä på allt socker som barnen ändå får i sig, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på Konsumentföreningen Stockholm, som för femte gången kartlagt näringsinnehåll i livsmedel som marknadsförs till barn.

Rapporten rör

bland annat flingor. Bäst var Frax frukostflingor från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats, med 9–11 gram socker per 100 gram. Värstingarna var Honungspuffar och Choc'n Crisp från Brüggen med 42,2 respektive 37,5 gram.

Ungerth reagerar på att var fjärde granskad flingsort fortfarande innehåller över 30 procent socker.

Också mejeriprodukter har synats, där även många yoghurtar innehåller mycket tillsatt socker, säger Ungerth.

- Jag inbillar mig att företagen skulle tjäna ännu mer pengar om de hade nyttiga produkter som riktas till barn, säger hon.

Ungerth anser

att föräldrarna behöver hjälp av tillverkarna för att rikta barnens tjatmakt i en konstruktiv riktning.

Föräldrar tycker i allmänhet att om livsmedel ska riktas till barn så ska det i alla fall vara nyttiga produkter. En annan produkt Konsumentföreningen Stockholm reagerar på är Dennis Hotdogs från Scan. Den innehåller lika mycket salt, 2,8 procent, som i den förra rapporten.

- Det ligger högt över jämförbara korvar, säger Ungerth.

Hon menar

att konsumenter, läkare och forskare har fokuserat mer på sockrets skadlighet än på saltets. Företagen känner inget tryck i saltfrågan. Jämfört med den första undersökningen 2005 tycks ändå utvecklingen generellt gå i rätt riktning.

- Det är fortfarande anmärkningsvärt många söta och feta produkter som riktas till barn, men det har absolut blivit bättre de senaste tio åren, säger Ungerth.

Tomas Bengtsson/TT

Vad äter dina barn till frukost? Tänker du på sockerhalten när du handlar mat till barnen? Berätta hur du resonerar är kommentarfältet.

Barnens mat och socker

Flingor: Värst var Honungspuffar och Choc'n Crisp från Brüggen med 42,2 respektive 37,5 gram socker per 100 gram, följda av Kellog's Frosties Original samt Coco Pops med 37 respektive 35 gram och Coops Honey Bees med 34 gram. Bäst var Frax frukostflingor från Frebaco och Havrefras från Quaker Oats med 9–11 gram och 6–8 gram fibrer.

Yoghurt: Konsumentföreningen Stockholm utser yoghurten Choco Drops från Milbona till värsting i klassen. Orsaken är att produkten har godis i locket.

Kex: Värst var Bragos sifferkex från Göteborgskex. De innehåller 30 procent socker, långt över 19 procent som är sockerinnehållet i Bragos övriga barnkex, och 22 procent som vuxenkex från Brago, innehåller.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm.

Mer läsning

Annons