Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Raul Björk lämnar Örebro

I flera decennier har han varit drivande i landstingets utveckling och i länsfotbollens verksamhet. Men efter 37 år i Örebro fick det räcka. Nu har Raul Björk, 66, flyttat till Stockholm.

Annons
I Stockholm finns Raul Björks två söner och de fem barnbarnen. Madeleine bland annat, som på bilden går på teater i Lerbäck ihop med farfar.

När NA når Raul på telefon befinner han sig talande nog på ett möbelvaruhus i huvudstaden.

– Vänta, säger Raul, jag ska bara hitta en lämplig stol att sitta i när vi pratar.

Om några månader kommer ett antal stolar i Örebro att stå tomma. En är den som Raul har innehaft som ordförande i Örebro läns fotbollförbund sedan 1993. NA berättade i mars i år om hur en bitter strid rasade om ordförandeklubban, när en falang i förbundet ville ersätta Raul Björk med en ny kandidat.

”Det har känts som ett hugg i ryggen på mig”, sa han då om det som hände.

– I det läget hade vi inte bestämt oss för att flytta till Stockholm. I vilket fall som helst hade jag bara tänkt att sitta kvar som ordförande ett år, till nästa årsmöte kommande mars, säger Raul.

Påverkade striden beslutet att flytta?– Nej, inte alls. Vi har våra två söner och fem barnbarn i Stockholm, och min fru Christina är uppvuxen på Söder. Jag bodde också i Stockholm i sju år, så det känns lite som att komma hem.

Socialdemokraten Raul Björk är värmlänning från början. Till Örebro kom han från Stockholm 1977 för att bli partiombudsman. 1983 gick han vidare till landstingsråd, en roll han hade under 20 års tid. Därefter väntade tolv år som landstingsfullmäktiges ordförande.

Vad minns du mest från åren inom landstingspolitiken?– Det som skänker mest glädje är nog att vi lyckades förvandla regionsjukhuset till ett universitetssjukhus. När sedan också högskolan blev universitet och så småningom med läkarutbildning, var det belöningen för väldigt många år av slit.

Och fotbollsminnen?

– Både sorg och glädje. Det var oerhört bittert när ÖSK degraderades av förbundet på grund av sin ekonomi. Vi fick inget gehör för våra argument.

– Alla landskamper som vi har arrangerat i Örebro under min ordförandeperiod är däremot något att vara stolt över. Jag varnades av mina föregångare att det var riskabelt ekonomiskt, men matcherna har betytt mycket för länets fotboll.

Även om familjen Björk lämnar Örebro bakom sig efter nästan fyra decennier finns en koppling kvar. I alla fall nästan.

– Vi har lantstället i Västanvik. Det ligger visserligen några hundra meter in i Östergötland, men i Askersund kommer vi fortsätta att vistas en hel del. Och även om jag nu bor granne med Hammarbys arena och barnbarnen håller på Bajen kommer det vara ÖSK som gäller även i fortsättningen.

Raul Björk

Ålder: 66 år.

Familj: Hustrun Christina, två söner och fem barnbarn.

Bor: Sedan en knapp vecka på Söder i Stockholm.

Gör: Pensionerad. Tidigare partiombudsman (S), landstingsråd och landstingsfullmäktiges ordförande. Exempel på andra uppdrag är ordförande i Örebro läns fotbollförbund, ordförande i Svenska fotbollförbundets anläggningskommitté och styrelseordförande i Örebro Rehabcenter.

Mer läsning

Annons