Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Relationer, del 4: Egentid i familjelivet

I somras publicerade NA en serie om dilemman som kan uppstå mellan tonåringar och deras föräldrar. En läsarpanel analyserade frågeställningarna. Nu är det dags för ett nytt paneltema. Denna gång avhandlar vi dilemman och situationer i relationer mellan vuxna.

Annons

I sex delar ställer vi frågor som gäller hushållssysslor, familjens ekonomi, bonusbarnens roll, egentid, hur man gör om man inte gillar sin partners kamrater samt förhållanden till svärföräldrar. I dag handlar det om egentid (nedan).

Hur tycker du att man ska tänka kring egentid mitt i familjelivet? Säg din mening i kommentarsfältet!

”Ska jag få skit för att jag prioriterar familjen”

Anna drar på sig löparskorna, kränger på sig reflexvästen och ropar inåt lägenheten: ”Roger, jag sticker ut ett varv!” I nästa stund dyker sambons irriterade ansikte upp: ”Ska du springa nu igen?”

Anna drar en djup suck av besvikelse. Det är inte första gången Roger protesterar över hennes rundor, och hon är trött på den här diskussionen.

– Men snälla du, kan du inte unna mig den här stunden? Du vet att jag blir galen om jag inte får träna.

Roger skakar på huvudet, pekar med vänsterarmen in mot köket.

– Det handlar inte om det, men du kom ju nyss hem och nu lämnar du mig mitt i mat och läxläsning. Dessutom var det jag som hämtade på fritids i dag.

Anna känner hur det börjar koka inombords, och hon får uppbåda allt sitt tålamod för att inte skrika.

– Ja, du hämtade på fritids, men vad inbillar du dig att jag har gjort då? Kan upplysa dig om att jag jobbat precis hela dan, och hann inte ens ta lunch! Det är väl inte mitt fel att du inte har några intressen?!

Hon trampar på en öm tå nu, hon vet det och hon får det bekräftat i Rogers sårade blick. Men sanningen är den att såväl Rogers privata vänner som egna intressen är färre än Annas.

Anna ser sin sambo vända sig om och återvända in till köket. Utifrån hallen hör hon hans ord:

– Ska jag få skit för att jag prioriterar dig och barnen?

Plötsligt har hon tappat all lust att springa.

Mer läsning

Annons