Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skyddar du barnen utan solskyddsfaktor

Solens strålar är livsviktiga, men också farliga. Här tipsar experterna om hur du undviker att dina knattar bränner sig. Det bästa skyddet finns inte i en tub.

Annons

Äntligen är de långa sommardagarna här. Vi fyller på med D-vitamin och laddar batterierna med avkopplande timmar på stranden. Men även om värmen är härlig, gäller det att njuta lagom mycket av solen. Särskilt viktigt är det att barnen inte får för mycket sol.

Men hur skyddar man egentligen sina barn bäst från solens strålar? Ska man fylla badrumsskåpet med solkräm och smörja in knattarna från topp till tå innan de skuttar ut och leker? Katarina Johansson, författare och journalist, är aktuell med boken ”Den onda badankan” som handlar om de kemikalier och gifter barn utsätts för.

– I första hand tycker jag att man ska skydda barn på andra sätt, genom långärmat och solhatt. Mellan klockan 11 och 15 kan det vara bra att hålla sig i skuggan. På eftermiddagen är solen inte lika stark.

En solkräm kan vara fysikalisk eller kemisk. De fysikaliska krämerna lägger sig som en skyddande hinna på huden, medan de kemiska gör UV-ljuset mindre skadligt. För några år sedan rekommenderade myndigheterna att barn under 12 år bara skulle använda solkräm med fysikaliskt filter. Men rekommendationen togs bort eftersom man anser det inte finns tillräckligt med bevis för att de kemiska krämerna är farligare för barn.

Katarina Johansson menar att det ändå finns anledning att vara försiktig med kemiska filter på barn. Barns levrar är inte färdigutvecklade och är därför sämre på att bryta ner de gifter som kommer in i kroppen.

På Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar man också att i första hand skyddar sina barn med kläder och skugga under timmarna då solens strålar är som starkast. Solkräm ska ses som ett komplement som man använder till utsatta delar, som ansikte och händer.

– Man behöver använda en mycket större mängd solkräm än en vanlig hudkräm. Sedan slits solkräm av när barn leker och badar, säger utredare Emil Bengtsson.

När man väljer solkräm ska man satsa på en med så hög solskyddsfaktor som möjligt. Katarina Johansson tipsar också om att välja en kräm från ett certifierat naturkosmetikföretag, så att man slipper ”värstingämnena”. Ska man åka till Thailand är det bra att packa med sig solkräm i resväskan.

– Inom EU finns det kosmetikadirektiv som inte finns i Asien. Därför är det bättre att köpa en miljömärkt solkräm i Sverige, säger Katarina Johansson.

Samtidigt ska inte kläder betraktas som idiotsäkra solskydd. Olika plagg ger olika skydd. Medan ett par jeans knappt släpper igenom några strålar, har en vanlig vit T-shirt solskyddsfaktor 7.

– Om man håller upp plagget mot solen, ser man hur mycket ljus det släpper igenom. På stranden kan det vara bra att använda kläder med UV-skydd, säger Emil Bengtsson.

Nummer ett är förstås att skydda sig mot solen. Man ska inte bli rädd för att använda solkräm. Om man bränner sig ska man vila huden.

– Var inne tills rodnaden har lagt sig och ha rejält med täckande kläder utomhus. När man har bränt sig går huden igenom ett trauma och måste få tid att läka i lugn och ro, säger Emil Bengtsson.

Tips i solen

Undvik solen: Mellan klockan 11 och 15.

Bäst utrustning: Kläder: solhatt med brätte och solglasögon är det bästa skyddet.

Småttingar: Barn under 1 år ska inte alls vistas i solen.

Var försiktig: Undvik att bränna huden. Barns hud är extra känslig. Om de skulle bränna sig gäller det att vila huden.

Lätt att missa: Använd solskyddskräm där kläder inte skyddar.

Strålsäkerhetsmyndigheten

Mer läsning

Annons