Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se bröllopstårtorna - påVictorias och Daniels vis

Livsmedelsprogrammet på Virginska skolan gör bröllopstårtor - naturligtvis med anledning av kronprinsessans stundande bröllop. Se de fantastiska bakverken.  

Annons

Det vattnas i munnen när vi stiger in i bageriet. Här och var står det plåtar med vackra marsipanblommor med silverkulor i mitten och marsipanrosor sprejade i gul och röd karamellfärg. Eleverna som snart tar studenten rör i byttor som innehåller hallongrädde, vaniljkräm och citronfromage. En svag doft av söta bakverk blandas med energi och uppfinningsrikedom.

Det är tema Victoria och Daniels bröllop och eleverna på Livsmedelsprogrammet, inriktning bageri och konditori, har fått i uppgift att baka kronprinsessparets bröllopstårta i egna tappningar. Klassen är indelad i mindre grupper och de ska baka sammanlagt fyra tårtor. Ja, nu är det ju inte just de här tårtorna som det kommer att bjudas på på det kungliga bröllopet i juni. Men såhär hade i allafall de här eleverna gjort tårtan om de blivit tilldelade uppdraget.

Utgick från oss själva

–Vi utgick från vad vi själva skulle kunna tänka oss när vi valde ingredienserna, säger Camilla Haraldsson och rör om i en bytta med vaniljkräm.

Hennes grupp gör en tårta med toblerone- och vaniljkrämsfyllning, toppad med vit marsipan. Som dekoration blir det riktiga rosor, både röda och vita, som de sprejat med marsipansprej för att de ska blänka.

Flera frågeställningar dyker upp under bakandets gång. Detaljer som var uttänkta från början justeras. Kan man verkligen blanda varm tobleronesmet med kall grädde? Hm, kanske inte. Det får bli vaniljkräm i stället.

–Kanske skulle vi ha hackat i toblerone i stället? Det ser inte jättefräscht ut, säger Jenny Karlsson fundersamt och studerar blandningen.

Ingen kollar inuti

–Fast det ska ju vara inuti tårtan. Ingen ska kolla inuti, replikar Danielle Söderkvist och provsmakar.

–Guuud, vad gott!

Emma Einarsson, Sofia Larsson och Linda Gustafsson ska ha gula och röda marsipanrosor på sin tårta. Dessutom ska den vara översållad med gröna blad i marsipan. De skär ut de gröna bladen och ritar mönster i dem innan de läggs upp att torka lite på en pinne, för att få en livfull form.

Sofia skissar upp tårtan på ett papper.

–Vad sägs om en randig botten? Eller blir det för mycket? frågar hon.

De har valt att fylla tårtan med hallonsylt, vaniljkräm och grädde och sedan toppa med vit marsipan. Men Emma tror att kronprinsessan väljer en helt annan tårta i verkligheten.

–Jag tror att de väljer något med choklad och jordgubbar, säger hon.

–Det blir säkert en stor och pampig tårta, en typisk bröllopstårta i Hollywoodstajl, säger Markus Åsbom. Han tycker att det är bra att Victoria gifter sig med ”en av folket”.

–Man ska gifta sig med den man älskar, säger han.

Danielle Söderkvist är inne på samma linje.

–Det är jättekul att hon gifter sig med en vanlig medborgare. Förr skulle de väl gifta sig med någon av kunglig börd, nu är det okej att inte göra det. Att Daniel har bott i Örebro är också kul, han är väl från Brickebacken, va?

Däremot tycker hon att det börjar bli lite löjligt med alla Daniel och Victoriaprylar som dyker upp i affärerna i samband med bröllopet.

–Det är väl en sak om det säljs någon chokladask eller så, men det är så mycket. Snart kommer det väl tepåsar med Victoria och Daniel på också, säger hon.

Stå på ställningar

Några av tårtorna ska stå på ställningar med flera lager. Det är ett spännande moment när de ska upp på ställningarna. Det ska göras hål i mitten på tårtan eftersom ett stålrör ska tryckas ner däri som ska bära upp tårtplan nummer två. Koncentrationen är hög när mitten mäts ut och röret trycks ner i tårtan. Blev det rätt? Eller kommer tårtan bli sne och luta? Nej, mitten mättes ut korrekt och alla kan andas ut. Nu gäller det bara att dölja hålets kanter med dekorationer.

Dekorationsbiten är för övrigt den delen som de flesta verkar gilla bäst. Det diskuteras placeringar och mängd.

–Less is more, säger Danielle när det är dags att lägga på rosor och rosenblad på tårtan och hon får medhåll av Camilla.

–Det får inte se ut som ogräs, manar hon.

Michael Wahlgren Ohlsson spritsar ut kristyr i ett mönster runt en av tårtorna. Det är viktigt att det ser likadant ut överallt och det är inte det lättaste. Men det blir bra till slut. Fast egentligen är han inte så överdrivet förtjust i att baka just tårtor.

–Jag bakar hellre bröd, berättar han.

Förtjust i att baka tårtor eller inte – det går ändå bara att dra en slutsats när alla fyra tårtorna är klara i slutet av dagen: Alla olika men underbart vackra. Det är faktiskt lite synd att kronprinsessan och hennes Daniel inte får ta del av de här bakverken.

Mer läsning

Annons