Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se gömd trädgårdspärla

Redan ute från gatan skymtar ett äppelträd. Men det är först när man kliver genom porten, in på gården, som man ser att man hittat en trädgårdspärla.

Annons
Lätt att andas. Göte och Birgitta Svanholm njuter av arbetet bland blåa aklejor i väntan på att irisarna ska slå ut. Deras trädgård är en grön lunga i Örebros centrum.

Det är i samtalet med trädgårdsodlarna Birgitta och Göte Svanholm man anar den lilla trädgårdens hela rikedom. Jag kommer till dem med en fråga:

Hur tar man bäst hand om en gammal trädgård?

Göte säger att man måste bestämma sig:

– Varför vill man ha en trädgård? och vad vill man göra i den?

Vill man främst ha en rekreationsplats? Vill man njuta av sommarens primörer? Njuta av saft, sylt och bärfyllda pajer? Eller eftersträvar man en så lång tid som möjligt av blomsterprakt varje år?

Göte och Birgitta älskar blommor. Äppelträden blir det lätt för mycket av. När de tog över ansvaret för trädgården, efter Birgittas föräldrar på sjuttiotalet, fanns det inte mycket mer än äppelträd, krusbär och röda vinbär. Det mesta växte vilt: gökärt, kråkvicker, och gamla syrener. Birgittas mamma hade planterat en rosenhäck längs trädgårdens gräns. En schersmin står kvar och ett vackert stånd pioner.

Birgitta och Göte började med att jämna marken och ta bort ett tiotal äppelträd. Ändå finns det Åkerö, Oranie, Säfstaholm och ett Transparente Blanche. Det finns ett melonäppelträd, ”som inte är så roligt, men fungerar bra som matlagningsäpple” och ett som Birgitta är osäker på: Gravensteiner eller Signe Tillisch? Äppelrika år blir det för mycket, då får Engelbrektsskolans hemkunskapskök del av rikedomen.

Minnen i blommornaNu är blomsterprakten överväldigande: daglilja, stjärnflocka, iris, akleja, funkia, krolliljor, trillium, rhododendron, vallmo, forsythia och shersmin ”Belle Etoile”. Dessutom finns två rara träd: Ginko Biloba och näsduksträdet, som är mycket ovanligt i vår odlingszon.

Många av växterna bär på minnen av farmor, mamma och moster. Forsythian är, som mycket annat i trädgården från mammans hemtrakter i Fjärås, i Halland.

– Den härstammar från tre pinnar som mamma glömde kvar i sin handväska. När hon väl fick ner dem i jorden spred de sig bra.

Birgitta ser ut som en modern Tant Grön i blåbyxor, regnjacka och tyghatt, i öronen dinglar bergslagsstenar. Tant Grön var den strängaste av tanterna i Elsa Beskows idyll. Birgitta visar ett stråk av stränghet när fotografen Jonas ber henne ”dofta” på en lilja:

–Det är blomman som doftar, jag luktar på den, säger Birgitta och markerar mot ordens betydelseglidningar.

Trädgården går tillbaka i släktenTrädgården är gammal, Birgitta tror att det var hennes farmor, Anna Sikén, som lät plantera äppelträd och bärbuskar när familjen köpte hyreshuset som hör till. Farmor föddes i mitten av artonhundratalet och avled 1942. Birgitta minns henne från sin tidiga barndom.

Nu har åren gått, med hårt arbete och blomsterprakt. Birgitta njuter av sig trädgård när hon rensar, flyttar växter och är framgångsrik i maskrosornas krig. ”När de har skjutit blad och knoppar, då ska man ta den, innan de växer till sig efter blomningen”. De tar i och för sig aldrig slut, men tack vare Birgittas framfart med maskroskknipsaren för de gula otygen en tynande tillvaro i trädgården.

Till sist; man måste bestämma sig sa Göte. Vad har ni er trädgård till?

– Att dricka kaffe i, men mest till att vara ute och arbeta i och ha sådant som är för ömtåligt att ha på landet!

Lätt att andas. Göte och Birgitta Svanholm njuter av arbetet bland blåa aklejor i väntan på att irisarna ska slå ut. Deras trädgård är en grön lunga i Örebros centrum.
Akleja: Heter det akleja eller akvileja? Den heter ”Aquilegia vulgaris”, säger Göte Svanholm. Just denna fyllda variant har fått namnet Nora Barlow efter Charles Darwins barnbarn.
Nyutsprungen. Trädgårdens första daglilja, eller hemerocallis, passade på att slå ut när vi besökte Göte och Birgitta.
Ankfotsträd. Ginko biloba är ett gammalt träd som är miljoner år, även om just det här exemplaret är cirka 30 år. Den tyske poeten Goete skrev en dikt om sin kärleks och ginkobladets dubbelhet.
Rhodedenron. Flera sorters rhododendron finns i trädgården. Detta är en luteum, vilket berättar att den är gul. Den såddes av Göte 1972.
Bladväxt. Funkia, eller hosta är en vanligt förekommande gammal trädgårdsväxt.
Knopp. Nyckelpigan vilar på en trädgårdsnattviol i knopp.
Fågelmjölk. Ornithogalum är en lökväxt, namnet betyder fågelmjölk.

Efterlysning:

Skriv till:

Efterlysning: Vi vill ha dina trädgårdsminnen!Hela livet

70192 Örebro

Eller mejla till:[email protected]

Bifoga helst en bild.

Mer läsning

Annons