Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista vårfesten på bollen

Förskolan Bollen fyller 40. Det firas med tårta tillsammans med föräldrarna under den sedvanliga vårfesten på torsdag.Kerstin Herou har jobbat på Bollen i Brickebacken sedan starten. Första vårfesten hon upplevde var en snöig majdag.

Annons
Kerstin Herou på förskolan Bollen i Brickebacken. Från vänster Mustafa, Kerstin Herou och Niosha från avdelningen Månen.

Det var en närliggande förskola som brukade ha vårfest i sitt hus. När en del av den personalen flyttades till Bollen berättade de om vårfesten, vi tyckte det lät som en kul idé, säger Kerstin Herou.

–Inför första vårfesten på Bollen, någon gång i början på maj, satte man upp ett dansgolv kvällen innan. Vi skulle uppträda på det och föräldrarna skulle sitta i backen.

Morgonen därefter var det helt vitt på backen.

–Det hade snöat. Vi hade sådan tur att vi fick låna samlingssalen i skolan, som var ledig. Där fanns en scen och en musiklärare hjälpte oss att ordna med ljudet, säger Kerstin Herou.

Enklare repertoar

Där var man några år framöver. Inför vårfesten övade man in sånger tillsammans med förskolebarnen, en enklare repertoar som man sedan uppträdde med.

–Det var jättekul. Sen fick vi fler barn och större barngrupper, det gick inte riktigt att bemästra. Då beslutade vi att vara här i lokalerna och sjunga. Det har vi gjort de senaste åren och det tar tid att förbereda, även om man bara ska träna in några sånger. De stora barnen är duktiga på att sjunga. De små barnen kan inte allt, men de hänger med så gott det går. Sångerna har haft olika teman, berättar Kerstin Herou.

–Det finns en saga som heter Pannkakan, ett av de första åren försökte vi göra något av den. Senare på 90-talet blev filmen Lejonkungen väldigt populär och då körde vi bland annat låten Hakuna Matata. Vi har även haft Lasse Åbergs låt Maja Piraja. Då hade vi det tillsammans med en annan avdelning. De hade sin grej och sen sjöng vi banankontakt-sången tillsammans. Det var fullsatt och väldigt uppskattat.

Pension

För Kerstin Herou blir det den sista vårfesten, till sommaren går hon i pension. Hon flyttade hit från Hällefors, 1965 enligt hennes sambo. Örebro firade då 700-årsjubileum och hade festligheter vid Gustavsvik en måndag, dagen efter flyttade hon till Örebro.

–Först praktiserade jag på sjukhuset och läste därefter till barnskötare. Sedan dess har jag varit på förskola, jag jobbade i Varberga innan jag kom hit. Förskolan Bollen var ny, på den tiden fanns ju inte Brickebacken utan bara Brickeberg. Centrum kom inte förren 1971, innan dess var det bara några enstaka gårdar, säger hon.

Kerstin Herou jobbar på avdelningen Månen. Det finns fem avdelningar på förskolan Bollen, Solen, Månen, Stjärnan, Regnbågen och Katthult.

Bytte namn

–Den här avdelningen hette Hönsgården en gång i världen. Först var det en tjej i personalen som tyckte att det lät lite illa, själv var man så van att man tänkte inte på namnet. Sedan kom det nya föräldrar som tyckte att det var konstigt när man svarade Hönsgården i telefon.

Hon menar att det viktigaste, nu som då, är att barnen är trygga och trivs på förskolan.

–Vi ska hjälpa dem att lösa konflikter när de uppstår och det gör det ju i stora grupper. Sen är det olika, barnen utvecklas i olika etapper och vissa saker utvecklas tidigare än andra.

– Det finns mycket mer resurser att ta till i dag och föräldrarna får hjälp så barnen utvecklas bättre.

–Kanske inte för oss direkt här på förskolan, men vi har möjligt att skicka vidare barnen så att de kan få den hjälpen.

Utomhus

Förskolebarnen försöker vara utomhus och gå ut i skogen så mycket som möjligt.

–Jag är en naturmänniska och är född på landet och gillar att vara ute när vädret tillåter. Jag bor i området som är härligt med skogen nära till hands.

Kerstin Herou tycker mycket om barn och det är skälet till att hon valde att jobba på förskola.

–Jag kommer säkert att sakna förskolan, jag har två barnbarn i min närhet, även om de inte bor i Örebro. I början kommer jag säkert att hälsa på.

Mer läsning

Annons