Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan kan underlätta för barn med allergi

– Oj du är allergisk mot mjölk. Då kan du inte smaka på glassen. Men då får du en piggelin, det blir väl bra? Alltför många gånger har barn med känslighet mot mjölk fått höra det, säger Marianne Jarl. De har en begränsad möjlighet att välja. Och hur kul är det?

Annons
Gillar Mat. Joel och Samuel Wakman är känsliga mot mjölk, men tycker inte alltid att maten som serveras i skolan är god. Foto: Lennart Lundkvist

ÖREBRO. – Förskolan och skolan ska funka för alla. Ingen ska behöva särbehandlas på grund av sin allergi, men i praktiken är det inte alltid så. Och det gäller alla, från dem som har lätta allergier, till dem som lever med en risk för att drabbas av allergiska chocker.

Marianne Jarl är ansvarig för mat och utemiljö på Astma- och allergiförbundet, och i torsdags eftermiddag deltog hon i en konferens på Örebro stadsbibliotek, med fokus på födoämnesallergi i skolmiljön. I höst inleds barnallergiåret, ett temaår då Astma- och allergiförbundet arbetar för förbättrad livskvalitet för barn med allergier.

– Allergi är mer än ett funktionshinder, det är också en psykosocial fråga om att alla ska känna sig delaktiga i skolan, säger Marianne Jarl.

Förskolan, skolan eller fritids kan förenkla tillvaron för elever med allergi.

– Hitta en ansvarig person som har koll på att det finns lunch och mellanmål som passar för alla. Det kan vara en lärare eller en assistent, någon som är välinformerad och medveten.

Medvetenheten ska gälla vid lunchen och mellanmålet såväl som om någon bjuder på spontanfika i klassrummet.

Om inte skolan har tillräcklig kunskap om en elevs allergi tar eleven på sig uppgiften själv.

– Att som elev alltid försöka ha koll på om man tål maten eller inte, är ett tungt ansvar som tar mycket energi. Den energin borde gå till skolarbete. En elev ska alltid våga äta maten som serveras på skolan.

Ett bra exempel på insats kan också vara att inrätta ett matråd för allergimat på skolan.

Som förälder kan man förbereda skolan på sitt barns allergi.

– Jag tycker man ska kontakta skolan minst ett halvår innan skolstart och informera om allergin, om vilken medicin barnet har och om det kan bli akut – vilken akutplan ska man använda. Det ska man gå igenom innan det händer, säger Marianne Jarl.

Ge skolan muntlig och skriftlig information om allergin, och ta hjälp av en läkare eller sköterska om det behövs.

– Skapa en god kommunikation med skolan redan från början, säger Marianne Jarl. Föräldrar likväl som barn måste känna sig trygga med barnets skola.

Det händer ändå ibland att barn får allergiska reaktion orsakad under skoltid.

– Personal som har missat en allergi tycker oftast att det är fruktansvärt. I stället för att peka ut en syndabock, ska man fundera hur man ska göra för att det inte ska hända igen. Men det är viktigt att dokumentera, rapportera och följa upp händelsen.

Fakta: Skolmat för barn med allergi

Av skolan kan man kräva att: allergiska elever ska:

Få maten samtidigt som alla andra i skolbespisningen

Få en varierad kost

Få mat som är god och blir uppäten

få menyerna i förväg, precis som de andra barnen får matsedel i förväg

Källa: Marianne Jarl, Astma- och allergiförbundet

Mer läsning

Annons